sociedad

Páginas: 29 (7092 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2013
Societat
INTRODUCCIÓ
1. Contextualització del 2012
• El sistema polític que vivim al 2012 és el liberalisme que permet genera un sistema democràtic, per tant qui decideix el grau de democràcia es el ciutadà.
• Sistema econòmic: el capitalisme , lliure mercat i màxim benefici a mínim cost, afavoridors de la propietat privada. (NEOLIBERALISME)
• Sistema social, societat de classes quedepenen del sistema econòmic per poder passar d’una classe a una altre.
Conceptes
- LIBERALISME: es fomenta en una constitució, és la llei màxima a partir de la qual s’organitza el funcionament d’un país. Te tres poders que són el legislatiu, executiu i judicial.
- SOBIRANIA: sinònim de poder el té la nació, pot ser compartida o popular.
- DICTADURA: es antagònic al liberalisme.
- DEMOCRÀCIA: elpoder és del poble. Tots els ciutadans tenen els mateixos drets i obligacions. La llei de la majoria, la majoria decideix. Dos tipus :
o Indirecte: habitualment l’utilitza el liberalisme ciutadans escullen representants polítics que estableixen el funcionament d’un país mitjançant un sufragi (vot).
o Directe: els ciutadans directament decideixen les qüestions que els afecten directament(anarquistes, consells...)
- CAPITALISME : té com a objectiu obtenir benefici i reinvertir els beneficis per poder obtenir més mitjançant la propietat privada (es meu pe o he pagat). L’estat no ha d’intervenir en l’economia per`durant el s.XX l’estat ha intervingut i n el principi del segle XXI també ho ha fet per la llei de la oferta i la demanda. Per tant es trenca el funcionament natural del mercat.o Adam smith: el benefici i la riquesa individual genera el benefici de la societat.
o David ricardo: pagar el salari mínim per poder sobreviure.
o Robert malthus: no hi ha aliments suficients per alimentar tota la població la fam es inevitable.
- SOCIETAT DE CLASSES: el lloc que ocupa la persona en la societat ve determinat pels recursos econòmics. Existeixen les classes benestants: burgesia.Classes subalternes: obrers, proletaris.

2. Estructuració factual del sXX (fets)
Venim de la globalització 1991-2012
1900- 1914 imperialisme liberalisme
1914- 1918 1r guerra mundial
Període entre guerres 1918-1939 (feixisme)
1939-1945 2n guerra mundial
1945- 1991 guerra freda.
Segle XX comença al 1917 amb la revolució russa i acaba al 1991 amb la caigudadel mur de berlin.
El segle XXI comença al 1991 amb la globalització.
3. Reflexió conceptual del segle XX (conceptes i cronologia)
El gran motor temàtic del segle XX es la lluita entre el capitalisme, el comunisme i en tercer lloc el feixisme.
Concepte
- MODEL COMUNISTA: té com a sistema polític la dictadura (no al pluripartidisme amb constitució on es plantegen els principis que tenen elpoder, hi ha drets i llibertats dels individus nomenades pels qui tenen el poder. Dictadura del proletariat, els obrers estableixen una dictadura en contra dels burgesos que dominen el liberalisme, el capitalisme i la societat de classes. En el 28 la dictadura del proletariat passa a la dictadura del partit comunista amb Stalin al poder.
MODEL CAPITALISME COMUNISME FEIXISME
POLÍTICA Liberalisme(democràcia) Dictadura del proletariat a partir del 1928 dictadura comunista (màxim dirigent Stalin) Dictadura del partit feixista (màxim dirigent Hitler, Mussolini)
ECONOMIA Capitalisme, l’estat no intervé, propietat privada Socialisme (propietat col•lectiva l’estat intervé) Capitalisme d’estat, defensen els principis del capitalisme però l’estat intervé
SOCIAL Classes (l’economia eldictamina) Teòricament igualitària Societat de classes
El segle XX és el segle més marcat per la llibertat de l’individu i de més tipus, però el problema de la fam no s’ha superat.
Durant el segle XX augmenta la destrucció per la 1r guerra mundial, la 2n guerra mundial, la guerra freda, guerra del vietnam, mort de persones camps de concentració, fam moviments migratoris...
Es el segle nomenat doble...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sociedad
  • Sociedad
  • La Sociedad
  • Sociedad
  • Sociedad
  • la sociedad
  • sociedad
  • SOCIEDAD Y ESTADO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS