Sociologia

Páginas: 18 (4464 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2012
1. La sociologia com a distracció personal
- Imatge del sociòleg “treballar amb gent”.

- Imatge del sociòleg “teòric del treball social”.

- El treball social és sempre una determinada pràctica social. Mentre que la sociologia no és una practica, sinó un intent de comprensió.

- La comprensió sociològica pot ser recomanable per a totes aquelles activitats entre els objectius de les qualss’hi inclogui la manipulació de persones.

- El sociòleg vol veure “què hi ha”.

- La seva feina consisteix a informar amb tota la cura possible d’un terreny social determinat.

- Imatge del sociòleg “reformador social”.

- Auguste Comte (francès): el sociòleg juga el paper d’àrbitre de totes les branques del coneixement, per al benestar i la prosperitat dels homes.

- Nova imatge“recopilador d’estadístiques sobre el comportament humà”.

- Les dades estadístiques no són sociologia. Ho esdevenen tan sols a partir del moment que són interpretades sociològicament.

- Altra imatge “un individu interessat en l’elaboració d’una metodologia científica que després imposarà als fenòmens humans.

- El sociòleg ha de poder treballar amb una definició del concepte precisa i exemptad’ambigüitats, si és que vol operar amb un mínim grau de rigor científic.

- Imatge del sociòleg “observador distant i sardònic, fred manipulador”. Avaluar fredament la vida d’altre, catalogant-la.

- El sociòleg és un individu interessat a comprendre la societat d’una manera disciplinada. Procura ser objectiu, mira de controlar les seves preferències i els seus prejudicis personals. Per fer unainvestigació objectiva i bona, has de veure el teu objecte d'estudi com si fos una cosa i tu no en formesis part.

- L’interès del sociòleg és eminentment teòric. Pot ser conscient de les conseqüències i de l’aplicació pràctica de les seves conclusions, i pot preocupar-se’n; però a partir d’aquest moment abandona ja el marc sociològic de referència. És una persona amb un interès enorme, infatigablei descarat pels fets dels altres. A vegades sentirà repugnància o menyspreu, però no el dissuadirà de seguir cercant resposta a les seves preguntes.

- S’entretindrà amb coses que els altres consideren o massa sagrades o de massa mal gust per a ser investigades desapassionadament.

- Estudia comunitats, institucions i activitats que surten cada dia als diaris. La fascinació de la sociologiarau en el fet que la seva perspectiva ens fa veure sota una llum nova el mateix món en el qual hem viscut tota la vida.

2. La sociologia com a forma de consciència

- La sociologia se’ns presenta com un tipus de reflexió típicament moderna i occidental.

- Max Weber afirma que una situació “social” és aquella en la qual eles persones orienten recíprocament llurs accions.

- El sociòlegtroba el seu objecte d’estudi present a totes les activitats humanes, encara que no tots els aspectes d’aquestes activitats constitueixin el seu objecte d’estudi.

- La perspectiva sociològica es podria entendre a partir d’expressions tals com “mirar a través de” o “mirar més enllà de”. El sociòleg “mira entre bastidors”, “coneix tots els trucs” o “se les sap totes”.

- Problema sociologico: esaquel problema para llegar a analizar un problema social (ej. como detener segun que actuaciones o pensamientos de segun que personas, separació de l’investigador amb el seu objecte d’estudi).


- Problema social: problema que afecta a la sociedad de un modo considerado el cual ha de corregirse (ej. guerra, hambre).

- Un problema sociològic és quelcom de molt diferent d’un problema social.- Émile Durkheim, el fundador de l’escola més important de la sociologia francesa, afirmava que la societat ha d’ésser entesa com una realitat no reductible a factors psicològics.

- Des de la perspectiva durkheimiana, viure en societat vol dir viure sota el domini de la lògica de la societat. I molt sovint els homes actuen segons aquesta lògica sense saber-ho.

- Les idees amb les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El estado en sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Que es sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS