TEMA 6

Páginas: 9 (2098 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2015
TEMA 6:
Els canvis químics

1. Els canvis físics i els canvis químics
La matèria experimenta transformacions molt sovint. Segons el resultat de la transformació, es tracta de canvis físics o de canvis químics. Observa els processos següents:
Canvis en l'aigua...

Què els passa als glaçons al cap d'un temps?

Canvis en l'alcohol...

Què li passa a l'alcohol quan bull? (1) Podríem recuperarl'alcohol si recollim els vapors que es desprenen i els refredem?
Què li passa a l'alcohol quan crema? (2) Podríem recuperar l'alcohol si recollim els vapors que es desprenen i els refredem?
Canvis en el ferro i en el sofre...


Un canvi físic és una transformació en la qual no varia la naturalesa de la matèria. Abans i després del canvi, la matèria es representa amb la mateixa fórmula química. Entreels canvis físics més habituals destaquen els canvis d'estat.
Un canvi químic és una transformació en la qual la naturalesa de la matèria canvia. Abans del canvi, la matèria es representa amb una fórmula química, i després del canvi, amb una fórmula química diferent. Els canvis químics també s'anomenen reaccions químiques.
2. Les reaccions químiques
Encara que no passa sempre, és habitual que quanes produeix una reacció química tingui lloc un canvi molt visible que ens indica que s'està formant una matèria nova.

 

Un exemple de reacció química
 
 
Un gran despreniment de llum
Quan una cinta de magnesi (Mg) crema, reacciona amb l'oxigen (O2) de l'aire i es transforma en una substància pulverulenta, que és òxid de magnesi (MgO).
En aquesta reacció es desprèn una gran quantitat dellum. Mostrar imatge
Un gran despreniment de calor
Si afegeixes una dissolució d'àcid clorhídric (HCl) a una dissolució d'hidròxid de sodi (NaOH), la temperatura que marca el termòmetre augmenta, i això indica que es desprèn calor. Mostrar imatge
La formació de gasos
Quan afegeixes un àcid fort a alguns metalls, s'emet gas hidrogen (H2). Mostrar imatge
La formació de fum blanc
Acosta un vas de precipitatstapat que conté una dissolució aquosa concentrada d'amoníac (NH3) a un altre vas tapat que conté una dissolució concentrada d'àcid clorhídric (HCl). Destapa els dos vasos i veuràs que a l'aire apareix un fum blanc, que és el clorur d'amoni que s'ha format. Mostrarimatge
La formació d'un sòlid
A una dissolució transparent de nitrat de plom (II) (Pb(NO3)2), afegeix-hi una altra dissolució transparentde iodur de potassi (KI).
Veuràs que es forma un sòlid groc que, al cap d'una estona, es diposita al fons del recipient.
És iodur de plom (II) (PbI2). Mostrar imatge
La dissolució d'un sòlid
El marbre és carbonat de calci (CaCO3). Si aboques un àcid sobre un marbre, veuràs que es forma un bombolleig i que, amb el temps, desapareix. En aquesta reacció, el sòlid s'ha dissolt i es desprèn un gas, eldiòxid de carboni (CO2). Mostrar imatge
 
La teoria de les col·lisions
Quan té lloc una reacció química, hi ha substàncies que es transformen en substàncies diferents.Mostrar imatge
Les substàncies que reaccionen són els reactius, i les que s'obtenen, productes. Però, com es produeixen les reaccions químiques?
Tot i que les reaccions es poden produir amb qualsevol tipus de substàncies, explicaremel que passa en les substàncies moleculars; en el cas dels cristalls es produeix una cosa semblant.
En una reacció química es destrueixen les molècules dels reactius, però no els seus àtoms; els àtoms es reagrupen per formar molècules noves. Perquè passi això, les molècules han de xocar prèviament entre si.
Segons la teoria de les col·lisions, les reaccions químiques es produeixen quan lesmolècules dels reactius xoquen entre si i es trenquen. Els àtoms que s'han alliberat es reorganitzen i formen molècules noves.
  
Però no tots els xocs trenquen les molècules. Únicament quan les molècules tenen l'orientació adequada i la velocitat suficient el xoc és eficaç i es poden trencar els reactius per formar els productes.
La velocitat de les partícules és un factor molt important per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TEMA 6
  • TEMA 6
  • TEMA 6
  • TEMA 6
  • TEMA 6
  • Tema 6
  • Tema 6
  • TEMA 6

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS