Test

Páginas: 10 (2409 palabras) Publicado: 18 de abril de 2012
Capoeira


1.Històrio i Origen


Hi ha diverses teories en relació a l'origen de la paraula capoeira. Una d'elles ve establida per la llengua tupí-guaraní on, caápuêra (caá = camp, matoll; puêra = que ja va ser) resulta en la seqüència de les paraules capuíra, capoêra i capoeira. Segons alguns estudiosos, la paraula capoeira designaria un tipus especial de gàbies, usades en el transportd'aus (capó) , que eren conduïdes per esclaus als mercats. El terme s'estendria de les gàbies als esclaus, portats d'Angola, en Africa. Segons els defensors d'eixa hipòtesi, mentres esperaven l'arribada dels comerciants, els esclaus es divertien en la pràctica del seu art- lluita, passant també a denominar-se igualment davall eixe terme (capoeira) . Va arribar a estendre's també al clar d'un bosc ones practicava este esport i després a una població pròxima.

La capoeira va sorgir fa molts anys com un intent de revolució dels negres esclaus enfront del control de la colònia portuguesa a Brasil, les tècniques van començar a formar-se possiblement des de terra africana, i després es va acabar d'organitzar a Brasil. La guàrdia esclavista tenia prohibit als negres exercitar-se d'una formadiferent de qualsevol treball forçat, però no es van preocupar a intervindre els seus rituals culturals. Va ser així com van idear mesclar-ho entre la dansa i la música, i com ho van passar d'un camarada a un altre.



1.1 Esclavitud

Des dels segles XIV al XVI, Portuga transportava esclaus a Sud-amèrica provinents d'África occidental. L'any 1544 es funda la companyia de Llacs, la finalitat dela qual era intensificar el tràfic d'esclaus. A finals de segle, Portugal rebia una mitjana de 12.000 esclaus per any provinents de Guinea, Angola, Moçambic i la resta de regions africanes. Brasil era un dels destins americans per als captius africans, aconseguint un 42% de tots els esclaus que creuaven l'Atlàntic. Els més venuts habitualment a Brasil eren Akan, Igbo, Yoruba, Dahomean, MuslimGuineans, Hausa, i Bantu (entre ells Kongos, Kimbundas, i Kasanjes) provinents d'Angola, Congo i Moçambic. Sota condició d'esclaus eren venuts i portats a treballar a les plantacions de canya de sucre i cotó dels senyors hisendats. Donada esta situació es produïx la mescla dels grups africans en les Senzalas (coberts molt reduïts on dormien amuntegats) .

Estos africans van portar les seuestradicions culturals i religioses amb si al Nou Món. Una altra teoria suggerix que la Capoeira es va originar a partir d'una dansa de seguici a Angola realitzada pels pretendents a dones jóvenes,o almenys va ser un dels components que la van formar, no obstant això, esta és una de tantes teories. Hi ha controvèrsia sobre si el joc va arribar amb els esclaus africans o si els africans van refinar un jocbrasiler preexistent. Indistintament, el catalitzador per a la capoeira, va ser l'homogeinización dels africans davall l'opressió esclavista.





1.2 LEGALIZACIÒ

Mestre Trona va fer una gran contribució per a la preservació d'este art a l'obrir la primera acadèmia per a l'ensenyança de Capoeira. Açò va representar un gran avanç cap a la legalització d'esta pràctica a Brasil i permetia a laCapoeira guanyar popularitat en una època en què este art va estar a punt d'extingir-se. Un notable exemple de la influència del sistema d'ensenyança de Mestre Trona va tindre lloc en 1937, quan va ser invitat a actuar amb els seus alumnes en un esdeveniment en què Getúlio Vargas (el president de Brasil en aquella època) estava present.

La Capoeira de Mestre Trona s'anomena actualment CapoeiraRegional i en conseqüència moltes de les formes modernes de Capoeira, que no deriven directament de les ensenyances de Trona, també s'engloben dins d'esta categoria. La Capoeira de Mestre Trona va continuar guanyant popularitat, però es va intentar evitar que este art perdera les seues tradicions i rituals. En 1942, Mestre Pastinha va obrir la primera acadèmia per a l'ensenyança de l'art més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Test
  • Test
  • Test
  • Test
  • Test
  • test
  • test
  • Test

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS