Transtorns del son

Páginas: 6 (1471 palabras) Publicado: 4 de abril de 2013

















Trastorns del son
Introducció
El son és una activitat necessària per a la supervivència de l’organisme. L’home passa pràcticament un terç de la seva vida dormint. Si dorm bé, la seva qualitat de vida augmenta i el permet mantenir-se despert amb un bon grau de vigilància i atenció per a les seves activitats de la vida diària. En cas contrari, la seva qualitatde vida es veurà afectada. És per aquest motiu que és important conèixer allò que trastorna el son i que hem de fer per posar-hi remei.
L’ interès per aquest tema ve de la curiositat que em va despertar la professió de la meva mare a través d’una ponència a la que vaig assistir. Aquesta em va fer adonar que els mals hàbits ens poden portar a trastorns i que aquest és un tema molt desconegut,sobretot pels joves, que pensem que perquè som joves encara que fem “bestieses” amb el nostre son, no repercuteix negativament en cap aspecte personal. Aquest “mite” jo és el que vull desterrar i comprovar al final del treball basant-me en la següent hipòtesi: el nostre cervell té memòria i si no el deixem descansar ens passarà factura.
Per tant, l’objectiu del meu treball és donar les directrius pertenir una bona qualitat de son, així com conèixer els trastorns més comuns.

Contingut
La metodologia del treball s’ha basat en una part teòrica en la que primer he fet una introducció sobre el son per familiaritzar-me amb el tema, aquesta tracta els següents continguts: què és el son, paràmetres que influeixen en funció de l’edat, sistemes que els regulen, la distribució del son al llarg dela nit, pautes d’higiene de son, curiositats i les funcions d’aquest. Tot seguit he entrat en el tema concret de la recerca: els trastorns del son, dels quals n’he fet una selecció de sis basant-me en la prevalença a la població: Insomni, Síndrome d’apnea i hipoapnea del son, Narcolèpsia, Síndrome de retard de fase, Somnambulisme i Síndrome de cames inquietes. El cos teòric acaba amb una exposicióde les proves diagnòstiques que es fan al laboratori de son.
I a continuació una part pràctica que es basa en la investigació de la prevalença d’aquests trastorns a la nostra societat.
PART TEÒRICA
El son és un estat fisiològic d’inconsciència i relativa immobilitat dels músculs voluntaris, que és fàcil i completament reversible amb estímuls, necessari per a la supervivència de l’organisme.L’estructura del son varia amb l’edat i està regulat, a part de per factors individuals, ambientals i ontogènics, per tres sistemes: sistema homeostàtic que regula la necessitat de dormir, sistema circadià que regula l’horari de son i sistema ultradià que regula l’alternança del son NREM amb el son REM.
El son està perfectament organitzat. Podem diferenciar dos estats diferenciats: el son NREM od’ones lentes i el son REM o de moviments oculars ràpids. El son NREM es divideix en tres fases, N1, N2 i N3, essent les fases N1 i N2 considerades com a son superficial i la fase N3 el son profund. Aquestes fases es repeteixen de manera cíclica, un cicle dura entre 90 i 120 minuts i es repeteix durant la nit de 4 a 6 vegades.
Per tal de mantenir un son nocturn i una vigília diürna normals hemde tenir una bona higiene de son, mantenir uns horaris regulars, establir rutines diàries, fer exercici suau, mantenir l’habitació ordenada i a una temperatura agradable, suprimir les begudes estimulants i les drogues, evitar l’alcohol, no fumar i sopar de forma lleugera 2 hores abans d’anar a dormir. Quan tot això es veu alterat parlem de trastorns del son. Aquests es classifiquen en sis grups,dels quals en aquest treball n’he tractat un de cada.
Insomni
És la dificultat per iniciar o mantenir el son i ha de tenir necessàriament afectació diürna. Afecta de forma ocasional a un terç de la població adulta i com a patologia crònica a un 10%. Les conseqüències d’aquest trastorn entre d’altres són la depressió, la dificultat de concentració i els accidents de tràfic i laborals. Com a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • transtorns
  • transtorns alimentaris
  • transtorns alimentris
  • TRANSTORNS MENTALS
  • transtorns d'estimuls
  • Transtorns del son de l'infant
  • transtorns colares
  • Transtorns mentals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS