Varios

Páginas: 15 (3685 palabras) Publicado: 18 de enero de 2014
Dret Penal I - Tema 1 (Manual)
1. DRET PENAL
Sector de l’ordenament jurídic públic (indisponible) on es defineixen els delictes i les penes. S’ubica al Codi penal i lleis penals especials.

PART GENERAL DEL DRET PENAL (Títol Preliminar, Llibre I): característiques comuns a tots els delictes i les penes; PART ESPECIAL DEL DRET PENAL (Llibres II i III): característiques específiques delsdiferents delictes i penes associades a ells.

DRET PENAL SUBJECTIU: facultat de dictar normes penals; DRET PENAL OBJECTIU: producte del dret penal subjectiu: conjunt de disposicions legals.

2. NORMA PENAL: Pauta d’actuació que, a l’Estat de Dret, deriva de la llei penal.
NORMA PENAL PRIMÀRIA: Norma de conducta dirigida al ciutadà sota l’amenaça de pena.
Exemple: “No matar”

NORMA PENALSECUNDÀRIA: Norma de conducta dirigida al Jutge davant la verificació del delicte.
Exemple: art. 138 CP: “El que matare a otro será castigado, como reo de homicidio, con la pena de prisión de diez a quince años”.

ESTRUCTURA de la norma penal (secundària): supòsit de fet (delicte) i conseqüència jurídica (pena).

ELEMENTS de la norma penal (secundària): delicte i pena.
FUNCIONS de la normapenal (secundària): afirmar valors bàsics de convivència (regla de valoració) i protegir-los mitjançant l’amenaça penal (regla de determinació)

NORMA PENAL COMPLETA: disposició legal que conté el supòsit de fet (descripció d’un delicte) i conseqüència jurídica (pena).
Exemple: art. 138 (vid. supra)
NORMA PENAL INCOMPLETA: disposició legal que no conté la totalitat del supòsit de fet iconseqüència jurídica i que, per tant, només es pot aplicar posant-la en relació amb altres disposicions de la llei penal.
Exemple: art. 16 CP (definició de la tentativa).

No confondre norma penal i article del Codi penal.

NORMA PENAL EN BLANC: disposició que remet part de la definició del supòsit de fet (descripció del delicte) a una llei extrapenal.
Exemple: art. 325 CP.
3. DELICTE:Infracció d’una norma penal primària.
Supòsit de fet de la norma penal secundària.
Conducta castigada amb pena per disposició legal (art. 10 CP).
art.10 CP:“Son delitos o faltas las acciones y omisiones dolosas o imprudentes penadas por la ley”.
Capítulo I
1. Derecho penal y control social
La respuesta a muchos casos puede ser incómoda y quizás implique algún tipo de riesgo no simplementeintelectual. Es una cuestión ética, de coherencia y de simetría.
La violencia es una característica de todas las instituciones creadas para la defensa o protección de determinados intereses, legítimos o ilegítimos. Es, también, consustancial a todo sistema de control social. Es un control normativo, es decir, se ejerce a través de un conjunto de normas creadas previamente al efecto.
La forma deproteger los intereses por el derecho penal será objeto de nuestra reflexión, teniendo en cuenta que no es todo el control social, o sea, solo la superficie visible de un “iceberg”.
2. Instrumentos del control social jurídico – penal: derecho penal material y derecho procesal penal
Los elementos comunes a todas las formas de control social son la infracción o quebramiento de una norma, lareacción al quebramiento es la sanción.
La norma, la sanción y el proceso son conceptos fundamentales de todas las formas de control social. El estudio de las normas, las conductas que las infringen y las sanciones aplicables constituye el Derecho Penal Material.
Se distingue entre: Parte General y Parte Especial
Por otra parte, la forma en la que se constata la comisión de una infracción normativapenal en el caso concreto y se imponen las sanciones aplicables a la misma constituye el proceso penal. El Derecho procesal penal se dedica a su estudio y tiene una relación con el d. penal que es tan estrecha que no pueden concebirse el uno sin el otro. El d. procesal penal sirve para la realización del d. penal en la realidad. El d. procesal penal necesita que él le suministre el objeto que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Variado
  • Varios
  • Varios
  • Varios
  • Variados
  • Varios
  • Varios
  • Varios

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS