2n restauracion

Páginas: 13 (3112 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2013
2na part RESTAURACIÓ (1898-1931)
POLÍTICA
1. REGENERACIONISME (Teoria de Joaquin Costa [+ Picavea i Mallada])
DEFINICIÓ: Moviment polític de caràcter nacionalista i reformista que es desenvolupà a Espanya a partir del 1898, arran de la insatisfacció causada pel sistema social, cultural i econòmic de la Restauració. Els seus principals teòrics foren J. Costa, L. Mallada, M. Picavea. Defensavenque la regeneració del país s’havia de basar en la moralització de la gestió pública, en la reforma de l’Estat, en el foment de la riquesa (obres públiques, millores en l’agricultura, protecció de la indústria, ...), en l’impuls de l’ensenyament públic i en l’oblit de les “glòries” del passat.
Joaquin Costa, demanava “Escuela y despensa” i diu que deixin de pensar amb Amèrica, i que intentinarreglar la Espanya del moment, i també vol que s’avanci amb el nivell escolar i en inversió.
Hi ha dos formes de fer-ho:
1. De arriba  Partits que ja manen  C/L (Caciquisme) [Maura (C) i Canalejas (L)]
Partits nous  mitjançant eleccions més justes (moderns)
2. De abajo mitjançant una revolució del poble
Si cap d’aquestes formes funciona  DICTADURA
SIVELA (1899-1901)
Vaintentar millor les condicions dels treballadors, reduir la despesa pública i imposar un sistema tributari més equitatiu. També es va oposar a concedir cap mena d’autonomia a Catalunya. Els patrons van ignorar la legislació social, i els impostos van gravar més les classes mitjanes i baixes que no pas els terratinents i les grans fortunes.
MAURA (1907-1909) dugué a terme algunes innovacions:Construcció d’una nova flota de guerra (creació de feina)  ind. draçanes
Legislació de la vaga
Creació de l’ institut nacional de previsió (1908)
Desitjava estructurar un estat fort amb partits representatius, i també l’ integració del catalanisme dins d’aquest estat
Tot això, no va posar fi al caciquisme electoral, i la seva llei de reforma de l’administració local era força antidemocràticaperquè establia el vot corporatiu i no el sufragi universal per a l’elecció de batlles i regidors.
CANALEJAS (1909-1912)
Reducció dels impostos de consums
Llei de reclutament que establia un sistema de quotes de sorteig en un servei obligatori per a tothom
Regulació de les condicions de treball
Reestructuració del finançament dels ajuntaments
Aprovar el projecte de MANCOMUNITAT
Prohibir lainstal·lació de nous ordres religiosos a Espanya
2. PROBLEMES
1. Retard econòmic i cultural  la societat espanyola és bipolaritzada, la classe social poderosa (terratinents, alta burgesia, alts càrrecs del exercit i l’església) els quals tenen els mitjans de producció, ells fan les eleccions (cacics), aquests no es preocupen pel poble, es preocupen del poder polític i de la seva cultura.
Lapoblació pobra esta mancada de poder, la gran majoria són jornalers, per tant, venen a la força de treball i són analfabets. (90% de la població)
2. Règim polític corrupte i artificial  tupinada i caciquisme
3. Exèrcit  ànsia per conquerir colònies, però NO és operatiu amb pocs comandaments i materials antiquats. A més a més és ANTINACIONALISTA
PRONUNCIAMENT
4. Nacionalisme perifèric(Català, Basc i Gallec)  volen una autonomia pròpia, i seran titllats de SEPARATISTAS

3. CRISIS
1a crisi (1902-1907) – Crisi del civilisme enfront el militarisme (p.123)
L’any 1905 a Barcelona un setmanari satíric, El Cu-cut!, publica un acudit de Junceda, on deixa amb evidencia l’estament militar, i per tant, aquests incendiaran El Cu-cut! I la veu de Catalunya. Com que la Lliga Regionalista sesent atacada i demana a Madrid que l’estament militar sigui jutjat, però aquests no ho faran. A més a més, Madrid no sols no els jutjarà, si no que publica una Llei de Jurisdiccions militars, és a dir, que tot el que faci l’exèrcit serà jutjat per un tribunal militar. Per tant, van sortir impunes, i els catalans en veure això faran un partit comú, Solidaritat Catalana, el líder del qual també ho...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Restauración
  • La restauración
  • La Restauracion
  • Restauracion
  • restauracion
  • Restauracion
  • Restauración
  • restauracion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS