9 De Octubre.

Páginas: 6 (1357 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
TREBALL
9 D’OCTUBRE

El 9 d’Octubre és la dia nacional del Pais Valencia i es commemora l'entrada a la ciutat de Valencia de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l'any 1238.
Les celebracions de caràcter local que es realitzen a Valencia des de fa segles per recordar-ho van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del Regnede Valencia i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.
A nivell de tot el territori valencià, és una celebració institucional que té com a origen directe en l'any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià.
-------------------------------------------------
La conquesta de la ciutat de València per Jaume elConqueridor
Després de 5 mesos de setge, el 28 d’Octubre de 1238, vespra de Sant Miquel, el rei de Valencia, Zayyan, va signar la rendició de la ciutat de Balansiya a Jaume I amb la condició de disposar de 5 dies per què tothom pogués sortir lliurement amb tots els bens que poguessen portar. Diu la tradició queZayyan va ser l'últim en eixir de la ciutat el 8 d’Octubre i que al dia següent, Sant Dionís,el rei Jaume i el seu seguici haurien fet l'entrada solemne a la ciutat, on el nou Bibe de Valencia va consagrar la mesquita major com a catedral i va celebrar la primera missa d'agraïment. Malgrat que la conquesta no havia finalitzat, pocs mesos després Jaume I donaria els furs de Valencia a la ciutat, que proclamaven la fundació del nou Regne de Valencia Ramon Muntaner ja va llençar al mateix segle XIII la idea d'una celebració a la seua crònica (cap. 28) on demanà que se celebrés el dia de Sant Miquel, prenent com a model la festa de l’estandar que ja se celebrava a Mallorca, i que coneixia personalment.
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
La celebracióactualmente
Des de principis dels anys 1990 la programació consta de nombrosos actes que donen començament la vespra, el 8 d'octubre, amb la celebració d'un concert conmemoratiu al Palau de la musica, a carrec de la orquesta municipal, i un festival pirotècnic en el llit del riu Turia de la ciutat de València. El 9 d'octubre es celebra institucionalment pel Consell i el President de la Generalitat amb unarecepció institucional i amb el lliurament de les altes distincions i medalles de la Generalitat. A la ciutat de Valencia continua celebrant-se la tradicional Processó Cívica, de caràcter municipal, però en la que també participen els membres del Consell. En 1991, es va reintroduïr el tedeum a la catedral de Valencia, com a primera etapa de la Processó Cívica. Des de 1995, amb l'arribada delPP al govern de la Generalitat, es va introduir una parada al Palau de la Generalitat per fer palès la relació entre la Senyera Coronada i el conjunt de la comunitat autònoma, que al 2006 es va suspendre per recuperar l'itinerari tradicional. L'acte final de la Processó Cívica és una ofrena de flors a l'estàtua del rei  Jaume I, com es ve fent des de finals del segle XIX, situada a la plaça d'Alfonsel Magnanim (coneguda popularment com el Parterre), on s'interpreta l'Himne de Valencia.
Arreu del Pais Valencia, encara que amb menor tradició, se celebren festes organitzades pels diferents ajuntaments o per la mateixa Generalitat que van arrelant a poc a poc. Als últims anys s'ha posat de moda a algunes localitats com El Campello o Borriana celebrar una breu desfilada cívica, a imitació de lade la Ciutat de València.
També és tradicional –almenys des de la transicio la celebració d'una manifestacio reïvindicativa duta a terme per organitzacions culturals, sindcals i polítiques de l'àmbit del nacionalisme, que també acaba amb un acte sota l'estàtua de Jaume I. Esta manifestació es fa per la vesprada per no coincidir durant el matí amb les organitzacions de l'extrema dreta i el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 9 De octubre
  • 9 De octubre
  • 9 De octubre
  • 9 de octubre
  • 9 De Octubre
  • 9 de octubre
  • el 9 de octubre
  • 9 de octubre

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS