Acropoli

Páginas: 12 (2847 palabras) Publicado: 17 de enero de 2013
Acròpoli : Partenó, Erectèon i temple d’Atenea Niké
* Cronologia, context històric i cultural de l’Acròpoli
Acròpoli significa “ciutat (polis) alta (acro)”. Totes les ciutats de la Grècia antiga tenien la seva Acròpoli, lloc sagrat on es situaven els temples dedicats als déus protectors locals. La ciutat d’Atenes devia el seu nom a la deessa patrona, Atenea, deessa de la saviesa, laintel·ligència i les arts. Cada any Atenes celebrava les Panatenees, festes religioses dedicades a la patrona de la ciutat que tenien lloc a l’Acròpoli.
Durant l’època micènica l’Acròpoli era la seu política i militar de la ciutat. S’entén així que les llegendes dels primers reis mítics atenencs (Cècrops i Erecteu) o les proeses d’ Atena tinguessin lloc en aquell promontori. Al S.VIII aC es construí elprimer edifici de culte destinat a albergar la venerada escultura en fusta d’Atenea Polias i durant el S. VI aC Pisístrat i Soló ornaren el promontori amb temples i escultures de marbre en forma d’ex-vot. Després de la victòria de Marató durant 1ª guerra Mèdica (490aC) els atenesos varen dedicar un nou temple a Atenea en agraïment a la seva protecció, però la construcció no s’acabà degut a lainvasió persa durant la 2a Guerra Mèdica (480aC), la qual saquejà, incendià i destrossà la ciutat d’ Atenes i la seva Acròpoli, que quedà en runes durant 30 anys ja que els atenencs decidiren de no reconstruir-la com a testimoni de la barbàrie persa.
Però si bé les Guerres Mèdiques havien destrossat Atenes també l’havien dotat d’un gran poder polític i econòmic, essent la capdavantera i detentoradel tresor de la Lliga de Delos. Aquest gran avantatge d’Atenes sobre la resta de polis gregues propicià la reconstrucció de l’Acròpoli sota un dels més grans polítics de la democràcia grega: Pèricles. La seva reiterada reelecció a l’assemblea de la ciutat li va permetre d’elaborar projectes urbanístics d’envergadura com la reconstrucció del port, de les muralles o de l’Acròpoli a través deldenominat projecte panatenaic. El nom del projecte deriva de les Panatenees, doncs la processó que tenia lloc durant aquestes festes acabava a l’Acròpoli amb l’objectiu de cobrir l’antiga i venerada escultura d’Atenea Polias amb el peple, vestit que havien teixit les pubilles de les famílies més antigues de la ciutat.
Les obres s’iniciaren el 450 aC però s’aturaren a l’inici de la Guerra del Peloponès(431 aC), sent represes el 421aC durant la Pau de Nicea. L’intendent general del projecte va ser el reconegut escultor Fidies, amic personal de Pèricles fins que va ser acusat de robatori i d’impietat als déus. Els arquitectes encarregats van ser Ictini i Cal.licrates.
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
L’entrada al recintereligiós (PROPILEUS), de dimensions monumentals, es situava al costat d’ un temple dedicat a ATENA NIKE (Atenea Victoriosa), construït per Cal·lícrates. Els Propileus deixaven pas a una esplanada que era dominada pel gran temple del partenó, dedicat a Atenea “Parthenos” (Atenea Verge), el qual fou projectat per Ictini i Cal.licrates, i esculpit per Fidies. El seu interior presentava la famosa esculturaAtenea Parthenos de Fidies, avui desapareguda. Un darrer temple amb múltiples advocacions prengué el nom d’ErectÈiON en referència a l’antic rei mític d’Atenes Erecteu, fundador del patronatge de la deessa, el qual se suposava estava enterrat allí. La seva construcció, la més tardana de totes les de l’Acròpoli, suposem que es dugué a terme sota la direcció de l’ arquitecte Filocles o deMenesicles. Pèricles també feu construir un TEATRE dedicat a Dionís i un ODEON pels festivals literaris.

* Estil de l’Acròpoli
L’ època del govern de Pèricles va ser un moment culminant dins l’art grec. Paral·lelament al naixement de la ètica amb Sòcrates o de l’auge de la tragèdia amb autors com Esquil o Sòfocles, en les arts destacaven escultors com Miró, Policlet o Fídies, i pintors com...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS