Adfaxd

Páginas: 5 (1105 palabras) Publicado: 3 de octubre de 2012
Com sé que es besa de Joan Salvat-Papasseit


MARSEILLE PORT D'AMOUR
NOTRE DAME DE LA GAR DE PRIEZ POUR NOUS
RESA UNA NOIA EN MON BATELL:
«oh viens tout près de moi
puis pose avec émoi
tes lèvres sur ma bouche
- dans un baiser farouche
je serai toute à toi!»
SOTA LES VELES LA CAPTINDRÉ
Com sé que es besa
la besaré

marineret qui no vigila-- corsari ve i li pren l'aimia --
si no li duia cap cançó-- corsari ve i li pren l'amor




























POEMA TRADUÏT:

El port d’amor de Marsella
La nostra senyora de la gar prega per nosaltres
Resa una noia en món batell:

Oh vine a prop meu
Pot posar amb emoció
Els teus llavis sobre la meva boca
- un petó feroç
jo seré tota teva!SOTA LES VELES LA CAPTINDRÉ

Com sé que es besa
la besaré

marinet que no vigila – corsari ve i li pren l’aimia –

si no li duia cap cançó- corsari ve i li pren l’amor-





COMENTARI:


Com sé que es besa és un dels poemes del llibre de Joan Salvat- Papasseit: El poema de la rosa als llavis. Salvat es qualificà ell mateix com a poetavantguardistacatalà, en unasola paraula. Adoptà en la seva obra les tècniques i els recursos del cubisme i del futurisme: cal·ligrames, versos trencats, espais en blanc, diferent tipus de lletra, subratllats, signes aritmètics, paraules en llibertat, supressió de majúscules, versos lliures, etc. Totes aquestes tècniques apareixen sobretot en el primer llibre de poemes que publicà, Poemes en ondes hertizianes, el 1919. Arabé el millor llibre de poemes que cal accentuar és Poema de la rosa als llavis, 1923, constituït per 31 poemes breus que ens expliquen una història d’amor entre el poeta, que és el , l’expert, i una noia inexperta, , que ha estat seduïda pel poeta.

Aquest poema esta en forma de cal·ligrama que pertany a les tècniques literàries de les avantguardes. El tema de Com sé que es besa tracte d’unmariner que vol conquistar una noia amb l’entorn d’una melodia.

En el poema també trobem la idea que si el mariner no ofereix una cançó convincent expressant el seu amor a la dama vindrà un altre mariner i li prendrà l’amor.

El mariner es troba en la seva barca, en el port de Marsella, desitjant una noia el seu costat. El mariner es dirigeix directament a la dama proposant-li una relació amorosa.Amb aquesta proposta la dama accepta amb un apassionat petó.

A continuació el poeta escriu una oració en llibertat que la remarca escrivint-la amb majúscules. En aquesta oració explica la seducció amb un sopar romàntic.

Seguidament , el poeta expressa la incertesa de besar i finalment es decideix.

Finalment els dos últims versos representa una amenaça. Perquè si el marinet no controla ino li ofereix tot l’amor a la seva dama vindrà un altre mariner i li prendrà.

El poema Com sé que es besa presenta una forma de cal·ligrama on els versos estan dispersats, hi ha paraules en llibertat, versos trencats i dissenyats representant un sentit lògic envers el significat del poema. El cal·ligrama alterna el català i el francès, llengua de gran prestigi artístic en aquells anys. Quanobservem el cal·ligrama podem interpretar un vaixell veler dividit en quatre parts: el casc que ens situa geogràficament el lloc dels fets, el port de Marsella; el mar ( les línies blaves); el vaixell dibuixat mitjançant la primera estrofa; un primer pal amb la bandera que explica que una dama prega al marinet que aconsegueixi el seu amor amb l’oració: “ RESA UNA NOIA EN MON BATELL”; el segon palque explica l’acció de la seducció amorosa amb l’oració: “ SOTA LES VELES LA CAPTINDRÉ” i finalment les veles que accentuen que hi ha el perill de la presència de corsaris que poden prendre la dama.

En el poema cal tenir en compte una sèrie d’elements: el color blau, que simbolitza la tranquil·litat del mar, el color del cel, la fe. En aquest poema ens podem fixar que s’usa moltes paraules...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS