Al·lergies

Páginas: 6 (1386 palabras) Publicado: 5 de abril de 2010
1.CONCEPTES BÀSICS

1.1Què és l’al·lèrgia?

L’al·lèrgia és una reacció anòmala del sistema immunitari enfront de substàncies que són inofensives per la majoria de la gent, com per exemple alguns aliments, el làtex, la pols, els pol·lens, els fongs, els epitelis d’animals, els medicaments o els verins d’insectes, etc. La majoria de reaccions al·lèrgiques són el resultat de la resposta delsistema immunològic a una “falsa alarma”. Les al·lèrgies no són infeccioses.
[pic]

1.2Com es produeix una reacció al·lèrgica.

Una reacció al·lèrgica es pot produir per ingestió, contacte, inhalació o injecció de l’al·lergen.

1.3 Com es manifesten

Les al·lèrgies provoquen tos, darrea, mal de cap, dificultats respiratòries, estornuds, augment de la secració nasal, erupció cutànea,vòmits,...

[pic]

1.4 Quin és el tractament?

El més efectiu sempre és evitar la causa de les al·lèrgies, això és especialment important en el cas d’al·lèrgies a medicaments, aliments i làtex.El medicament més apropiat depèn del tipus i gravetat dels símptomes. Les vacunes anti-al·lèrgiques (immunoteràpia), que es recomanen quan la substància a la qual ets al·lèrgic no es pot evitar i si elssimptomes són difícils de controlar.
[pic]

1.5 Com es detecten.

Les proves al·lèrgiques es realitzen per identificar qui causa l’al·lèrgia.
El metge normalment realitzarà un exàmen físic al pacient preguntant pels símptomes. La prova cutànea es la més util i la més utilitzada per detectar l’agent al·lèrgic.
Les al·lèrgies poden aparèixer a qualsevol edat.

[pic]

2.DIFERENTS AL·LÈRGIES

2.1L'al·lèrgia al làtex

L’al·lèrgia al làtex és una resposta exagerada del nostre organisme pel contacte amb les proteïnes que es troben en el làtex del cautxú natural (no s’ha de confondre amb els cautxús sintètics basats en productes butílics o derivats del petroli).
[pic]

El làtex és la saba lletosa de l’arbre oriünd de l’Amazones, Hevea Brasilensis. Aquesta saba és processada mitjançantdiferents mètodes, per fabricar infinitat de productes que tenen propietats elàstiques i resistents, com ara els presarvatius, guants, els globus o els xumets.

2.2 L’ al·lergia als àcars.

Els compostos que produeixen les al·lèrgies, coneguts com al·lergogens, es troben en els residus fecals dels àcars, així com en el seu cos. Es coneixen nombrosos al·lergogens d'àcars de, almenys, unavintena d'espècies. Els pacients al·lèrgics a la pols han de tenir en compte una sèrie de normes de neteja, mesures de control ambiental, adreçades a eliminar els àcars del seu entorn. L'al lèrgia a la pols pot presentar-se dins de la casa i en llocs tancats. Encara que els símptomes poden manifestar al llarg de tot l'any, és característica la seva major presència a la tardor. La pols del carrer noconté àcars i només actua com irritant.

Els símptomes provocats per l'al lèrgia a àcars solen ser rinitis, conjuntivitis, esternuts en aixecar, xiulets de pit (asma)

[pic]
2.3 L’al·lèrgia a les picades d’insectes.

Les picades d'insectes com l'abella, la vespa i el vespons solen produir reaccions locals amb enrogiment i dolor en el punt de la picada. Algunes persones poden desenvolupar unareacció al lèrgica quan el seu sistema immunològic reacciona al verí. La probabilitat de desenvolupar reaccions al lèrgiques augmenta amb el nombre total de picades que rep una persona.
Si la picada és d'abella es pot tractar d'extreure el fibló. D'aquesta manera es redueix la quantitat de verí injectat.
En cas de reacció local, cal aplicar gel i administrar un antihistamínic. En cas de reacciógeneral en un individu sensibilitzat cal l'administració d'adrenalina per evitar la anafilaxi, que és una reacció provocada per quantitats molt petites d'un al·lergogen. L’anafilaxi podria arribar a provocar la mort en alguns casos.

[pic]

2.4 L’al·lergia al fred.

La al·lèrgia al fred o urticària "a frigore" és una malaltia que pateixen moltes persones i que els ocasiona des urticàries...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fòbies i Al·lèrgies
  • Intolerància i al·lèrgies

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS