Alegriq

Páginas: 2 (465 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2010
Marc Tul·li Ciceró (polític, pensador i orador romà)

• Nasqué en el municipi d'Arpinum (al Laci) l’any 106 aC.

• El seu pare, conscient de les dots del seu fill, li procurà una educacióesmerada, amb tots els requisits indispensables per a convertir Ciceró en un jove romà de les altes classes.

• El jove Ciceró freqüentà, durant els seus estudis, les figures més importants dela política romana del moment i, des del primer instant, demostrà aptituds literàries excepcionals; no obstant això, es veié obligat a abordar la carrera política.

• A causa de la seva condiciód’homo nouus (home nou) hagué de decidir entre la via militar i la via de l’eloqüència per arribar al lloc més alt de la política romana. Ciceró es decidí per l’eloqüència i, després d’haver rebutles ensenyances dels millors mestres de Grècia i Roma, inicià la seva carrera en el fòrum defensant causes cada vegada més importants i enfrontant-se als millors oradors de l’època.

•Paral·lelament inicià la seva ascensió política, el cursus honorum: fou qüestor a Sicília l’any 75 aC, l’any 70 aC fou elegit edil curul per a l’any següent. Fou pretor el 66 aC i el 63 aC un dels dos cònsolselectes. Com a tal s’hagué d’enfrontar a un greu perill que amenaçà la subsistència del mateix Estat romà: la conjuració de Catilina. (Padre de la pàtria)

• Ciceró, es resistia a reconèixer quetot el seu afany havia estat en va i no volgué adherir- se a la política del primer triumvirat format per Cèsar, Pompeu i Cras. Aquests es venjaren deixant-lo a mercè dels seus enemics, que aconseguirendesterrar-lo l’any 56, acusat d’haver condemnat a mort il·legalment ciutadans romans durant la conjuració de Catilina.

• Quan tornà de l’exili, un any i mig més tard, Ciceró decidí nooposar-se a allò inevitable. Les seves intervencions polítiques foren cada vegada més escasses, al mateix temps que augmentà la seva activitat literària.

• En la guerra civil entre Cèsar i Pompeu,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS