Aliments transgènics

Páginas: 7 (1588 palabras) Publicado: 1 de junio de 2013
QUÈ SON ELS TRANSGÉNICS

Els aliments transgènics són, avui per avui, subjectes d'una forta polèmica. No hi ha entre els especialistes del tema un acord sobre les seves repercusions en la salut dels consumidors. Donada la controvèrsia, pensem que cal mantenir una actitud de vigilància. En aquest sentit creiem adequada la postura d'algunes organitzacions que sol·liciten una moratòria en lacomercialització d'aquests productes i una legislació que permeti una clara identificació d'aquells aliments elaborats amb productes transgènics.

No obstant la incertesa respecte els efectes que puguin tenir per a la salut, sí que és ben cert que tenen efectes sobre l'economia i sobre l'agricultura.

Sobre l'economia ja que en ser productes descoberts i patentats per les indústriesalimentàries, aquestes detenten la seva propietat. Així, cap pagès d'arreu del món no en pot fer ús sense pagar a l'empresa els drets corresponents. Economies basades en l'agricultura i que viuen o sobreviuen gràcies a la utilització de les seves pròpies llavors, es veuen abocades a haver d'adquirir les llavors cada temporada, juntament amb els plaguicides adequats per a la llavor adquirida. És possible,encara que no està demostrat, que rendeixin més, però és cert que el pagès deixa de ser autònom i passa a dependre d'una gran multinacional.

Com podeu veure en el quadre sobre les empreses del sector, es camina cap un monopoli on unes poques empreses controlaran l'alimentació de tot el planeta (és interessant recordar aquí el judici que s'està fent a B. Gates sobre el monopoli informàtic i analitzara classse quins efectes tindria un monopoli semblant en el camp alimentari).

Sobre l'agricultura aquests productes impliquen un canvi radical en la concepció del conreu de la terra. Són inviables les petites plantacions que alimenten una comunitat i calen grans plantacions amb grans recursos i dedicades a un sol producte. El pagès, que abans conreava diversos productes, passa a cultivar-ne unde sol. Aquest canvi implica una pèrdua important de riquesa en la diversitat de la naturalesa.

El material que us proposem per treballar pretén informar sobre aquests aspectes en què els efectes dels productes trangènics són clars:
Milloren l'economia d'aquells països necessitats?
Creen dependència econòmica?
Quines conseqüències té aquesta dependència econòmica?
És possible un altretipus d'agricultura?
O hem de fer cap als monocultius per millorar les condicions de vida de la gent que més necessitat en té?
Intentem que la reflexió es plantegi de manera global: no es tracta sols de veure com afecten aquests productes a la nostra economia, sinó que en una societat cada cop més global cal que siguem conscients de com afecten a la major part de la població del planeta sovintlimitada als productes de la terra i sense recursos econòmics.

En primer lloc es donen una idees sobre què són els productes transgènics i com s'ha arribat a ells, així com un llistat aproximat dels productes existents avui dia.

Entre altres possibles activitats proposem les següents:
1. Buscar, a les etiquetes de diferents productes, informació sobre els seus components i si s'hanutilitzat productes modificats genèticament. Ens donarà una visió de la informació que faciliten les empreses.
2. Diferenciar entre productes modificats genèticament i els creuaments entre plantes que sempre han fet els pagesos. Com afecten els uns i els altres el medi ambient?
3. El producte transgènic ès un nou ésser viu. Com a tal es reproduirà i entrarà en relació amb els éssers vius del seuvoltant modificant l'ecosistema. Es poden preveure les conseqüències d'aquest fet?
4. Activitat preparatòria de la 2a part: elaborar un esquema amb el cicle d'un cultiu tradicional i el d'un cultiu transgènic. Aquest esquema pot mostrar com el cicle tradicional és un cicle en el qual el pagés és autosuficient: planta les llavors, cull la collita i en reserva una part per a la propera plantació....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aliments transgènics
  • Aliments transgènics
  • Transgenics
  • Transgènics
  • Aliments
  • aliments
  • Transgènics
  • Aliments transgènics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS