Anàlisi amfitrió

Páginas: 9 (2206 palabras) Publicado: 28 de abril de 2011
Amfitrió
Introducció
Tito Maccio Plauto es creu que va néixer a Sàrsina, Umbria, i va viure aproximadament cap al 254-184 aC. Alguns creuen que va dedicar la seva vida a l’artesania, treballant el fang, la terra, la pedra... Ja des de petit, es va interessar pel món del teatre i a l’adolescència va ingressar com actor a una companyia de comediants on va començar a escriure les seves obres,amés de dirigir. Va escriure un total de 130 comèdies de les qual en conservem 21. Sembla ser que va deixar de dedicar-se a l’artesania per centrar-se en l’autoria de comèdies tot i que alguns creuen que totes les obres foren escrites durant els seus últims anys de vida. Es creu que el seu segon nom, Maccio, podria haver-lo agafat per la seva interpretació del personatge Maccu de les faulesatel·lanes.
La seva obra va agafar els models de la nova comèdia grega, tot i que es creu que, precisament Amfitrió, podria provenir de la comèdia mitjana. És l’única comèdia de Plaute d’assumpte mitològic.

La història
Amfitrió, nascut a Argos, es va casar amb Alcmena. Viuen a Tebes, ciutat de la qual Amfitrió és capdavant de les legions. Tebes està en guerra amb els telèboes i Amfitrió ha hagut demarxar a la guerra, però abans de marxar va deixar embarassada a la seva esposa. Mentre aquest és fora, Júpiter, que es troba captivat per l’amor d’Alcmena, ha pres la forma d’Amfitrió i jeu amb ella, mentre que Mercuri, fill de Júpiter, pren la forma de Sòsia, esclau d’Amfitrió, per a ajudar a Júpiter a acomplir els seus objectius. Quan els veritables Amfitrió i Sòsia tornen, ambdós són burlats perMercuri i Júpiter, i Amfitrió i Alcmena discuteixen per la diversitat d’opinió dels fets. Amfitrió culpa a la seva dona d’adulteri, fins que Júpiter finalment explica la veritat i Alcmena ha donat a llum a 2 criatures, un nen és fill d’Amfitrió i l’altre serà Hèrcules, fill de Júpiter i un semidéu.

Trama
Sòsia, esclau d’Amfitrió, va del port cap a casa després de tornar de la guerra amb elstelèboes, enviat pel seu amo a donar les notícies de la victòria del poble tebà a la seva esposa, Alcmena. Pel camí, va assajant les paraules que li dirà a Alcmena sobre com ha anat la guerra. Mentrestant, Mercuri, vestit de Sòsia, l’està espiant i va fent aparts per apuntalar les paraules de Sòsia. Quan Sòsia ja és a prop de la casa, Mercuri es fa present davant d’ell per a fer-li por i burlar-sed’ell. Després de tot tipus de burla, finalment el veritable Sòsia marxa dubtant ja ell mateix de la seva pròpia identitat. Un cop Sòsia ha marxat, Júpiter i Alcmena surten de la casa perquè aquest diu que ha de marxar per tornar al costat de l’exèrcit, però abans de fer-ho li dóna a Alcmena una copa d’or on el rei Pterelau acostumava a beure i que li fou lliurada a Amfitrió pels telèboes.Mentrestant, Sòsia ha tornat a la nau i li ha explicat a Amfitrió els fets de la seva trobada amb ell mateix davant de la casa. Ara ambdós caminen cap a la casa davant de la incredulitat d’Amfitrió. En arribar, Amfitrió saluda a Alcmena com es mereix després de deu mesos sense veure-la i Alcmena pensa que s’està burlant d’ella ja que creu que ha estat amb ell amb qui ha passat la nit i no amb Júpiter.Comença aquí una discussió en la que Alcmena jura que han passat la nit junts, i Amfitrió i Sòsia mantenen que no és així i que han passat la nit a la nau. Alcmena treu la copa que per ell mateix li fou lliurada i després d’explicar els fets que van succeir durant la nit, Amfitrió culpa a Alcmena d’adulteri i ella jura que és honesta. Amfitrió decideix anar a buscar a Nàucrates, parent d’Alcmenaque ha passat la nit al vaixell amb Amfitrió, perquè doni el seu testimoni de que realment ha estat així i que Alcmena menteix.
Quan Amfitrió ha marxat, Júpiter torna a visitar a Alcmena encara amb l’aparença d’Amfitrió i li diu que l’escena que li ha muntat abans ha estat tot plegat una broma i li demana disculpes. Aleshores fa que Sòsia vagi a buscar al timoner de la nau per a que a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • analisi
  • Analisi
  • Analisi
  • analisi
  • analisi
  • analisi
  • Analisi
  • Analisi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS