Antologia De Poesia Catalana Resum I

Páginas: 5 (1154 palabras) Publicado: 12 de abril de 2015
Resum introducció

Els inicis
Les primeres mostres escrites en català van aparèixer a l'edat mitjana, i les més antigues que es conserven són dos textos de la segona meitat del segle XII: Forum iudicum i Homilies d' Organya.
Sovint es troben paraules catalanes i frases arromançades en textos llatins de la segona meitat del segle XII. També hi ha rastres d'una tradició oral de literaturafestiva i religiosa, per bé que el primer esclat literari català va prendre les formes de la poesia trobadoresca provençal.

Els trobadors
Entre finals del segle XI i el XIII, es va desenvolupar una literatura molt culta i refinada, la poesia trobadoresca o provençal, que va tenir una gran influència en la literatura de les geografies veïnes.
A Itàlia es genera el dolce stil novo, i pel que fa aCatalunya es genera una tradició poètica d'imitació trobadoresca, que s'estenguè fins al segle XIV. Escriptors destacats: Guillem de Berguedà i Cerverí de Girona.
La literatura provençal distingia entre trobadors i joglars. Els primers eren músics i poetes, autor de les lletres i música de composicions que cantaven els joglars. Aquest trobadors generalment eren nobles i els joglars eren els seusservidors. Un joglar si s' arribava a esforçar molt podia també arribar a ser trobador, com és el cas de Cerverí de Girona.
El tema principal de la lírica trobadoresca es l'amor, anomenat amor cortès. Aquest tema es reflecteix en les cançcons, en el qual el trobador es declara vassall de la dama la qual estima i serveix.Dintre la relació amorosa hi ha diferents registres i el mateix refinament de lapoesia trobadoresca va preveure gèneres diferents com la pastorel·la, l'albada, el comiat, la dansa o la balada. L'altre gran tema de la poesia trobadoresca es relacionava amb les tensions feudals, l'anomenat sirventès, des del qual es llançaven calúmnies i acusacions contra un noble contrari o un bandol enemic.
A part hi havia també el plany, poema elegíac per a la mort d'un ésser estima, i la tençóo debat una mena de baralla dialèctica entre dos trobadors.
La poesia trobadoresca es basava en una estricta exigència formal i era regida per preceptives que codificaven les normes que calia tenir en compte en la composició d'un poema. S'hi distingien dos estils de poesia: trobar ric i trobar claus. En oposició a tots dos hi havia el trobar leu. Dos dels trobadors catalans més importants van serCerverí de Girona i Guillem de Berguedà.

Ramon Llull
Va ser l'impulsor de la prosa catalana. Nascut a Ciutat de Mallorca poc anys després de la conquesta de l'illa. De jove va compondre poesia galant de tradició trobadoresca fins que, arran d'una conversió religiosa, dedicà tota la seva vida i la seva obra a la conversió dels infidels i a la defensa de la fe cristiana. Fou el primer pensadoreuropeu que redactà llibres de filosofia en llengua romanç o neollatina. Llull fou el creador del català literari.
Les seves obres en prosa més destacades són el Llibre del gentil e los tres savis, Llibre d'Evast e Aloma e de Blaquerna son fill i Fèlix o Llibre de meravelles. Pèl que fa la seva obra poètica els seus versos recullen una notable influència de la Bíblia, sobretot del Càntic delsCàntics.

Les Cròniques
A partir de la segona meitat del segle XIII apareixen les mostres més antigues de textos històrics en català, les anomenades quatre grans cròniques: Llibre dels Feits, la Crònica de Ramon Muntaner, la Crònica de Bernat Desclot i la Crònica de Pere el Cerimoniós, que en conjunt donen una visió del que fou la corona catalanoaragonesa als segles XIII i XIV.
El Llibre dels Feits ésuna crònica autobiogràfica, dictada per Jaume I. La Crònica de Bernat Desclot va ser escrita pel tresorer reial Bernat Escrivà, que continua el Llibre dels Feits adreçant-se als deus anys de regnat de Pere II el Gran, fill de Jaume I. La Crònica de Ramon Muntaner narren desde Jaume I fins a la coronació d' Alfons III el Benigne. Finalmen, la crònica de Pere el Cerimoniós enllaça amb el Llibre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen antologia poesia catalana
  • Antologia De La Poesia Catalana
  • Traball Antologia de la poesia catalana
  • Antologia Poesia Catalana
  • Antologia de poesia catalana
  • Resumen prólogo antología de poesia catalana
  • Antologia De Poesia Catalana Vora La MAr
  • Antologia de poesia catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS