Antologia Poètica De Vicent Andrés Estellés

Páginas: 16 (3889 palabras) Publicado: 3 de junio de 2012
Escriu un text expositiu sobre V.A.E per tal d’entendre el temps històric que va viure, la feina que va realitzar abans de dedicar-se de ple a l’escriptura, els escriptors amb qui es va relacionar i en els què es va inspirar.
Vicent Andrés Estelles (1924- 1993)
Vicent Andrés Estellés va néixer el 4 de setembre de 1924. La seva vida la va passar a Burjassot, un poble a la comarca d’Horta(València). La seva família pertanyia a la classe social humil, ja que el seu pare tenia l’ofici de forner del poble on va viure la seva infància. Molt sovint, Estellés menciona les morts dels seus familiars, amés de mencionar a la seva germana Carme en els seus poemes.
La seva vida va fer un gir inesperat a causa de la guerra. Ell ja escrivia teatres “de combats” (nom pel qual ell els anomenava). Com jahe dit, la guerra va ser la causant de que Vicent Andrés Estellés hagués de deixar els estudis. Tot i això, ell va continuar llegint poemes, com ara de Lorca o de Josep Carner. Aquests poetes van ser la font d’inspiració d’Estellés. Un cop finalitzada la guerra, al igual que el seu pare, es va dedicar al ofici de forner. Posteriorment va tenir altres feines, com per exemple, d’orfebre omecanògraf.
La seva carrera a l’Escola oficial de Periodisme de Madrid va començar quan Estellés va fer la seva primera publicació en un diari. Llavors, va haver de publicar escrits que ell tenia en català, traduïts al castellà.
Vicent Andrés Estellés va tornar a València l’any 1948, on va iniciar-se com a periodista. A l’any 1958, Estellés va ascendir a redactor en cap fins que, vint anys més tard, vaser destituït. En aquell mateix any, el van obligar a una jubilació anticipada, a l’edat de 54 anys.
A l’any 1953 va publicar el seu primer llibre. Aquest, s’anomenava Ciutat a cau d’orella.
Després, concretament a l’any 1955, es va casar amb Isabel Llorente, una treballadora de l’ajuntament de València. Al cap de deu mesos de matrimoni van tenir una nena, però aquesta va morir amb tan solsquatre mesos de vida. Aquest fet va tocar molt al poeta, que va escriure peces com La nit o Primera soledad. Però posteriorment, va tenir dos fills més.
Durant l’època dels seixanta, la direcció del diari on treballava, Las Provincias, va organitzar vàries campanyes contra aquells que volien potenciar culturalment i lingüísticament el país valencià. En aquí va ser on Estellés va viure una etapa decontradiccions: els seus sentiments i ideologies eren contraris a les campanyes dels seus directius, però tot i això, aquest eren els que asseguraven l’economia de casa seva. Per tant, Estellés se sentia molt impotent davant d’aquesta situació.
A l’any 1971, Estellés va publicar els seus poemes, dividits en cinc llibres: La clau que obri tots els panys, Llibre de meravelles, Llibre d'exilis,Primera audició i L'inventari clement.
Amb la mort de Franco, Estellés va començar un càntic a València. Aquest fet es va anant fent més fort, fins acabar duent-se a terme un mural de tot el país per a veure la gent que hi vivia. El projecte consta de seixanta volums, on el poeta cita a diferents personatges històrics, la geografia, la naturalesa i els productes del país valencià. Això va donar unanova visió a la que hi havia en aquells temps: l’optimisme.
Estellés també va escriure, a més a més de poemes, narracions i teatres, però sense gaire difusió. La seva única obra teatral publicada a causa d’aquesta poca difusió és Oratoris del nostre temps, publicada a l‘any 1978.

Moltes dels seus poemes han estat cantats per músics com Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Miquel Gil...Finalment, Vicent Andrés Estellés va morir el 27 de març de 1993 a València, deixant una gran petjada en la literatura catalana.

La por, la fam, el dolor, el fred... són alguns dels sentiments sobre els quals més insisteix Estellés en alguns dels seus versos. Poseu-ne algun exemple a partir de l’antologia.
Vicent Andrés Estellés tracta amb insistència temes com la por, la fam, el dolor o el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • APORTACIONS DE VICENT ANDRÉS ESTELLÉS AL GÈNERE POÈTIC
  • Vicent Andrés estellés
  • Vicent andres estelles
  • Vicent Andrés Estellés
  • Vicent Andres Estelles
  • vicent andres estelles
  • Vicent andrés estellés i la seua aportació al gènere poètic
  • Comentario assumiràs de vicent andrés estellés

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS