Antoni Tàpies

Páginas: 6 (1338 palabras) Publicado: 19 de enero de 2014
FITXA TÉCNICA

Títol: Creu i R.
Autor: Antoni Tàpies (Barcelona 1923).
Cronologia: 1975
Técnica: Mixta sobre fusta.
Mides: 162 x 162 cm.
Estil: Informalisme.
Tema: Abstracte.
Localització: MACBA (Barcelona)

CONTEXT HISTÒRIC
Espanya es trobava controlat sota el control del regim franquista (franquisme 1939-1975) amb censura i repressió, sense llibertat d’expressió ni artística nidemocràticament. Molta gent va ser assassinada, encerclada o va decidir per ells mateixos o a la força exiliar-se per estar en contra del regim.
Entre aquesta gent hi havien intel·lectuals com escriptors i artistes que van sentir-se amenaçats per la dictadura i, procuraven deixar de banda els missatges polítics directes per tal de no ser censurat. Però, dins de l’art i la literatura d’aquellmoment es troben missatges ocults a favor de la llibertat i de la llibertat de democràcia i en contra del franquisme.
Però tot va acabar el dia 20 de novembre de 1975, quan Francisco Franco, dictador del règim, morí malalt, deixant així trenta-sis anys d’una dictadura repressora en tots els àmbits.
Aquesta mort va suposar una alliberació política, social, cultural i artística a Espanya. Un noupaís que volia, a partir d’aquell dia, brotar de les cendres i tornar cap a la democràcia.
Un dels artistes més emblemàtics d’aquella època que va sofrir el franquisme en les seves pròpies carns va ser Antoni Tàpies, Barcelonès de família burgesa culta i catalanista nascut l’any 1923. Va morir recentment, el 6 de febrer de 2012. Era pintor i teòleg en art. Era un dels principals exponents mundials del’informalisme (tendència artística que dominava en el moment) i, actualment és considerat com el pintor més influent de la segona meitat del segle XX.
Es comprometia amb el nacionalisme català i va “lluitar” contra la dictadura amb les seves obres. I, per aquest fet, els seus principals temes eren la condició humana. Amb els anys es va centrar més en temes com el dolor, tant físic comespiritual.
Com artista autodidacte que era, va crear un estil propi de l’art vanguardista i ell va introduir-se en un estil abstracte simbolista.
Els seus primers treball eren surrealistes i formava part d’un grup anomenat Dau al Set en 1948. Al poc temps, però, va començar a vincular-se en l’informalisme de tendència mètrica utilitzant materials de rebuig.
La seva activitat creadora a estat valoradanacional i internacionalment sent reconegut en nombrosos premis com el premio Felipe de Asturias de las Artes al 1990, la Medalla Picasso atorgada per l’UNESCO l’any 1993, el premi Nacional de les Arts de la Generalitat de Catalunya l’any 1995 i li va ser atorgat, l’any 2010 el títol de marqués de tapies pel rei Joan Carles I.
Actualment, existeix una fundació anomenada Fundació Antoni Tàpies aBarcelona la qual ell n’era el propietari.

ANÀLISI FORMAL

En l’obra creu i R està basada en línies contundents que formen composicions complexes, com en la majoria de quadres matèrics de l’artista.
Sobre un fons matèric ocre d’aquesta obra, hi trobem molts dels signes iconogràfics que son típiques en les seves obres com lletres, signes (simbologia) i paraules que formen un llenguatge ocult,sovint de difícil comprensió.
Es pot observar com ell centre és d'un color groc pàl·lid i hi ha una gran creu, amb la paraula Gat escrita a la seva dreta i a la seva esquerra una R acompanyada d'una petita creu, tots del mateix to groguenc.
També es pot observar que sobre la creu central de l’obra hi ha una H d’una mida considerablement gran. Esta elaborada amb teles enganxades i embrutadesi una mica desenganxades. Les embrutava amb sorra ocre que és la que podem visualitzar en el fons.
A sobre, s’hi troba una R de color negre i també una T inclinada fetes a traves d’una pinzellada pastosa i ràpida.
A la part superior s’hi troba una franja llisa de color groguenc amb una altra lletra H, però més petita i de color vermell.
Va dividir les dues zones amb pinzellades també...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antoni tàpies
  • Antoni Tapies
  • Antonio Tapies
  • Antonie tapies
  • Antoni Tapies
  • Antoni tapies
  • Antoni tàpies educació infantil
  • Tapia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS