Antoni Tàpies

Páginas: 6 (1462 palabras) Publicado: 3 de octubre de 2012
Fitxa tècnica
Títol: Creu i R
Autor: Antoni Tàpies
Cronologia: 1975
Estil: Informalisme matèric
Tècnica: Tècnica mixta: sorra, tela, pedres, pintura i llapis grafit sobre fusta.
Localització: Col·lecció MACBA. Museu d'art contemporani de Barcelona.

Autor
Antoni Tàpies era fill d'una família burgesa catalanista involucrada en una tradició editorial i llibrera des de mitjans delS.XIX que desperta molt aviat en l'autor un amor per els llibres i la lectura. Més endavant es comença a interessar per l'art i abandona els estudis de dret per la pintura. En els any 40 comença a publicar les seves obres que destaquen en la panoràmica artística del moment i participa d'una sensibilitat amb els artistes del moment per la Segona Gerra Mundial i la Bomba atòmica.
Antoni Tàpies esmostra interessat per la matèria, els àtoms, les partícules, la pols, fet que es veu reflectit en l'ús de materials aliens a l'expressió plàstica acadèmica i en l'experimentació amb nous materials i tècniques més expressives.
Segons ell la matèria s'ha de percebre amb el misticisme medieval com part de la màgia o l’alquímia i ser capaços de transformar el nostre món interior.
A la dècada dels anys60 i 70 es va intensificar el seu compromís polític contra la dictadura franquista, per aquest motiu en les obres mostren un caràcter de denúncia i protesta. Als anys 70 i 80, coincidint amb l'art Proveda a Europa i el posminimalisme a EEUU, l'autor treballa amb objectes quotidians, imprimint el seu llenguatge de signes i descontextualitzant-los de la realitat.
Les obres dels última anys són unareflexió sobre el dolor físic, espiritual, el pas del temps, l'autoconeixement influït pel pensament budista. Tàpies també ha sigut una gran assagista amb la publicació de molts tractats sobre l'art.

Estil

Antoni Tàpies utilitza l'estil de l'informalisme que és un moviment pictòric que compren totes les tendències abstractes i gestuals que es desenvolupen a França i a la resta d'Europadesprés de la segona guerra Mundial, paral·lelament amb l'expressionisme abstracte dels Estats Units .
Dins d'aquest moviment es distingeixen diferents vessants, com l’abstracció lírica, la pintura matèrica, el taquisme...

Tapies a l'obra Creu i R se situa dins d'aquest estil i practica la “pintura matèrica” o “art brut” que es caracteritza per la tècnica mixta que consisteix en l’ús dematerials tradicionals com les pintures i amb la incorporació de materials nous com la sorra, pedres, roba, i de reciclatge. Amb la intenció de buscar un nou llenguatge d'expressió artística. Juga amb les diferents textures dels materials i amb l'aplicació de diferents tècniques com grafitis, frottage, grattage, dripping.
Els colors que sol utilitzar son els terrosos i neutres, incloent algun color viuque destaqui com el vermell el taronja...

Les obres més característiques de Tàpies són aquelles en les que aplica la seva mixtura de diversos materials en composició que adquireixen la consistència dels murs o parets, en les que afegeix varis elements distintius a través de signes que destaquen el caràcter comunicatiu com creus, lletres, figures geomètriques, que formen símbols que fanreferència al seu món, a l'univers, la vida, la malaltia...

Descripció
Aquest quadre matèric de Tàpies està fet amb una tècnica mixta que combina la pintura com a material tradicional incloent nous materials com la sorra pedres roba..., utilitzant el collage i l'assemblage.
L'autor mostra la seva tècnica pintant sobre tela o fusta horitzontal una capa homogènia de pintura monocromàtica, sobre la quals'aplica la “mixtura” que és una barreja de pols de màrmol triturat, aglutinants, pigments i oli amb l'ajuda d'una espàtula o amb les mans. Quant ja està casi sec, fa un grattage amb tela arpillera, la enganxa i la arranca creant així una estructura de relleu amb zones rascades o foradades. En altres extrems del quadre fa cúmuls d'altres materials com pedres o sorra. A continuació fa un nou...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antoni tàpies
  • Antoni Tapies
  • Antonio Tapies
  • Antonie tapies
  • Antoni Tapies
  • Antoni tapies
  • Antoni tàpies educació infantil
  • Tapia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS