Anàlisi Formal: Basílica de Santa Sofia de Constantinoble

Páginas: 7 (1583 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2013
ANÀLISI FORMAL

BASÍLICA DE STA. SOFIA DE CONSTANTINOBLE


Elements de suport: Quatre pilars centrals i murs.
Elements suportats: Cúpula (descansa sobre quatre petxines) i a les dues naus laterals de dos pisos cobertes amb voltes d'arestes.
Elements decoratius: A l’interior de la basílica trobem diversos minarets que tenen forma arrodonida i tenen unes lletres inscrites en el seuinterior, això és considerat juntament amb les pintures els elements decoratius més importants. Les pintures o mosaics policromats dels interiors també són molt importants i per tant són uns elements decoratius de la basílica. Un altre element decoratiu són els capitells de marbre, també policromats.

ESPAI INTERIOR:

-Planta: Rectangular

La planta de la basílica és extremadament original. Estracta d’una planta amb un perímetre lleugerament rectangular. Té 3 naus, la part central o la sala central té forma longitudinal i una mica arrodonida sobretot als costats, en aquests costats de la sala central podriem dir que tenen forma d’absis, però no ho són. Aquesta sala central fa 33m. de llargada per 55m d’alçada ja que aquesta nau central és on està ubicada la cúpula que predomina enl’edifici, és a dir està coronada per la cúpula. En aquesta nau central a la seva part final i trobem un espectacular absis on hi està situat l’altar. Les altres dues naus, situades cada una a cada costat de la nau central, tenen totes dues forma rectangular i sobre elles sostenen diverses semicúpules que es poden apreciar a l’exterior. La planta és de creu grega i la cúpula central dona unitat a tot elconjunt. Podriem dir que aquesta planta és gairebé simètrica, ja que la podem partir en dos, excepte perquè a les puntes hi ha sales petites contigues.

De l’interior de la basílica també cal destacar que les diferents semicúpules que es troben a les naus laterals i la propia cúpula central que es troba allotjada a la nau central permeten als arquitectes edificar diverses finestres, per tald’alleujerir el pes propi de la cúpula i també per poder contemplar millor els diversos mosaics que hi ha a les parets situades a l’interior de la basílica.

També hem de destacar els diversos mosaics de fons d’or que recobreixen les voltes, parts dels murs i els marbres de colors animen els murs; la brillantor d’aquests materials i la incidència de la llum dona una aparença de gran riquesa a l’interiorESPAI EXTERIOR

L’espai exterior de la basílica de Santa Sofia de Constantinoble és força pobre. La succeció de semicúpules que conflueixen cap al centre, marcant un ritme curvlini i ascendent fins a confluir a la gran cúpula central. Tot i així, els volums s’han vist contorsionats per construccions posteriors com són les columnes, o els propis minarets o els contraforts construits perreforçar els murs. A la cúpula central, concretament al tambor hi ha una filera de finestres que afavoreixen, tant la pèrdua de pes de la cúpula, com la lluminiositat a l’interor de la basílica.

Les dimensions de la basílica són impresionants 80m x 67m fa que aquest temple sigui el principal referent de l’art bizantí al món. Com ja hem dit abans la planta té simètria i podriem dir que l’exterior dela basílica també té simetria. Aquesta simetria comença amb la part central on està ubicada la cúpula central, a partir d’aquesta neixen diverses semicúpules, concretament a cada costat d’aquesta cúpula central hi trobem les dues semicúpules més grans de l’edifici, després les semicúpules van perden grandesa i també l’alçada on estàn situades va baixant. Al pòrtic o a l’entrada i davant de lacúpula central, a tots dos costats, hi trobem una de les poques línies rectes que hi ha en aquest edifici, el pòrtic té forma rectangular, tot i que la seva part superior acaba amb un arc de mig punt. El contrast de colors de l’edifici es troba en que les teulades de les semicúpules i de la propia cúpula estan pintades d’un color gris i en canvi els murs d’aquestes són d’un color més aviat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Santa Sofia de Constantinoble
  • basilica santa sofia
  • Basilica de santa sofia de constantinopla
  • Basilica de santa sofia.
  • Basílica de santa sofía de constantinopla
  • Santa sofía de constantinoble
  • Comparación entre el “Coliseo Romano” y la “Basílica de Santa Sofía”
  • Basilica Santa Sofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS