Apocalípticos e integrados. nota de lectura.

Páginas: 5 (1086 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2011
Umberto Eco a Apocalípticos e Integrados ens ofereix un recull d’assajos al voltant de la Cultura de Masses, un fenomen al voltant de la globalització i democratització cultural. L’autor ens fa contemplar les dues tipologies existents d’intel·lectuals, d’una banda els Apocalíptics, de l’altra els Integrats, qüestió que ens fa reflexionar sobre el paper d’aquests intel·lectuals a la societat, amés a més de fer-nos conscients, de mica en mica, segons avancem la lectura, a quina corrent som més propers. Quins són els nostres prejudicis, com podem ser de dramàtics o apologistes... apocalíptics; fins a on arriba el nostre positivisme cultural i divulgador, mitificador, comprensiu... integrat.

Eco exposa els arguments d’uns i altres. La crítica destructiva dels Apocalíptics envers la Culturade Masses:
- Dirigida per satisfer les expectatives d’un públic tan ampli que no s’arrisca a propostes originals experimentals que el pogués decebre.
- En tractar al públic com una massa homogènia dissol les particularitats de cada grup.
- No fa res per modificar la sensibilitat o el gust de les masses.
- No condueix a una reflexió en limitar-se a les emocions superficialsfàcils d’evocar de manera immediata.
- La publicitat juga amb els consumidors, amb el públic, guiant-lo en el que”hauria d’agradar-li”.
- Ennuvola les diferències essencials entre l’alta cultura i l’entreteniment.
- Provoca i cerca la perspectiva passiva i poc crítica en el seu benefici, el conformisme.
- Es recrea en les opinions esteses, en els tòpics, en el que ha estatprèviament acceptat.
- La classe dominant l’empra com a sistema de control alhora que dificulta amb l’ensopiment l’ascensió de les masses a una millor cultura.

I els beneficis de la Cultura de Masses que fan servir els integrats per defensar-la:
- Tot el conjunt de la societat pot participar en igualtat de drets a la vida pública, el consum i gaudint de les comunicacions possibles.
-L’acumulació d’informació en els mitjans de comunicació afavoreix la formació i la reflexió. Amb la divulgació incentiva la curiositat fins i tot en els sectors més marginats.
- L’homogeneïtzació del gust acosta, o inclòs desfà la diferenciació entre classes socials.
- Democratitza la cultura a la que abans només l’elit hi podia accedir.
- Contribueix a la renovació cultural.

Ecoevidencia l’extremisme al que poden arribar Apocalíptics i Integrats, mentre per uns implica la davallada definitiva de la cultura i com es desvirtua, pels altres és la seva democratització, la globalització positiva.

Apocalípticos e Integrados, no només ens planteja el paper d’aquests intel·lectuals, i les seves actituds sinó que també ens fa veure que implica el concepte de la Cultura de Masses,de quina manera afecta a la nostra societat, tant en els mitjans de comunicació com en el nostre propi “gust”, al qual aquests s’adeqüen o bé, al que aquests ens “adeqüen” a nosaltres.

El kitsch, el mal gust és l’evidència. Primer ens hauríem de plantejar què és el gust, tema prou tractat en la teoria de les arts, alhora de qui determina què és bon o mal gust, fins ara ho eren elsintel·lectuals o d’alguna manera les elits, tot i que no necessàriament aquestes l’havien de tenir, ja que en la voluptuositat de les facilitats econòmiques és fàcil caure en l’excés, de la mateixa manera que avui dia, amb la industrialització dels productes culturals a preus més raonables junt amb una classe mitjana es pot incidir en el mateix. Les aparences sempre han estat part de les elits i ara també de lales masses, amb la diferència que uns cercaven l’exclusivitat d’un objecte de luxe i els altres l’adquisició de l’objecte popular que a tots emociona.

El kitsch se n’aprofita de tot allò que ha estat acceptat com a pertanyent de “l’Alta Cultura” per fer-ne un refregit interessat únicament en aconseguir impactes visuals o emocionals immediats, fàcils i directes, fa desaparèixer “el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apocalípticos E Integrados
  • Apocalipticos E Integrados
  • APOCALÍPTICOS E INTEGRADOS
  • Apocaliptos Integrados
  • Apocalípticos e Integrados
  • Apocalipticos E Integrados
  • Apocalipticos e integrados.
  • APOCALIPTICOS E INTEGRADOS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS