Apuntes derecho

Páginas: 75 (18749 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2012
TEMA 1. La societat internacional i el DIP

- Origen i evolució:
El Dret Internacional sorgeix des de que s’estableixen relacions de certa estabilitat i permanència entre grups humans amb poder d’autodeterminació. En aquest sentit, el Dret Internacional s’ha configurat històricament de manera diferent en raó del contingut i grau d’evolució particular de cada cultura. El requisit materialper a l’existència d’un ordre jurídic internacional ha estat sempre la coexistència d’ens polítics organitzats sobre una base territorial, no subordinats a cap autoritat superior.
Requisitos para un Estado poder ser sujeto de derecho internacional:
- Organización política
- Territorio
- soberanía

El DIP regula els següents àmbits:
• L’estat
• Les organitzacions internacionals ointergovernamentals
El DIP no regula la relació entre las nacions, es més un dret interestatal. Entenem per Dret Internacional el sistema de normes i principis que formen l’ordenament jurídic de la societat internacional contemporània, que regeixen pels Estats i demés subjectes internacionals que es trobin subjectats a aquest.
- El DIP com a sistema jurídic de la societat internacional:
La Societatinternacional és el conjunt d’Estats que desenvolupen les seves relacions entre ells. Està configurada per Estats, és heterogènia, interdependent i descentralitzada. El DIP és el dret de la societat internacional. La societat es mou per interessos, sobretot econòmics, però hi ha certs elements d’humanització, per exemple, la protecció dels drets humans.
La societat es un conjunt deregles/normes/principis que regulen les relacions de coexistència, cooperació i, en alguns casos, d’integració entre Estats. Les primeres normes que apareixen en el DIP són aquelles en les quals les entitats prenen consciencia que volen enfortir aquesta identitat sobirana i per fer-ho necessiten que els hi respectin la seva sobirania, i això implica respectar les demés. Neixen les primeres normes decoexistència, que consisteixen, fonamentalment, en respectar les fronteres. Es busca que un respecti la sobirania de cadascú dintre del seu territori i que es respectin les pròpies. A més, hi ha un interès de projectar-se a nivell internacional, i neixen les primeres normes que tenen a veure amb establir ambaixades, consolats, etc. (només poden tenir ambaixades, consolats, etc. els subjectes de DretInternacional Públic). En el sistema mundial van apareixent Estats, i sorgeixen necessitats de establir relacions més properes. Però no és necessitat de relacionar-se perquè som bons, sinó per projectar-se internacionalment i solucionar problemes i establir pactes beneficiosos.
Aquestes relacions de cooperació poden ser institucionalitzades o no. Aquest és el moment en que els Estats decideixen ferOrganitzacions Internacionals. Són formades per Estats i regides per el Dret Internacional. Ex.: Lliga Àrab, OCD, OMS, Banc Mundial, FAO, UNESCO, INTERPOL, Mercosur, Unió Africana, UE, Consell d’Europa, Comunitat Andina, OEA, OPEP,…
Juntament amb les Organitzacions, hi ha Organitzacions creades per la Societat Civil: són les Organitzacions No Governamentals (ONG), que es regeixen pel dret privat d’unpaís.
Quan els Estats necessiten solucionar, inclús sobreviure, han d’arribar a Organitzacions perquè tots són, o gairebé tots, interdependents. Normalment s’inicien pactes concrets, i després, poc a poc, van ampliant els pactes, creen de nous, fins arribar a tenir molts pactes, sobretot per exemple la UE, arribant a una integració.
De 1945 fins ara hi ha hagut moltes més creacionsd’Organitzacions Internacionals, per solucionar problemes com els Drets Humans, el Medi Ambient, etc.
A vegades es creen estructures amb elements d’integració, i que tenen per sobre l’interès individual, l’interès col•lectiu. En la majoria de casos, els òrgans que creen les Organitzacions no poden crear resolucions vinculants, sinó que majoritàriament seran recomanacions, estudis, etc. Els Estats es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • APUNTOS DE DERECHOS
  • Apuntes De Derecho
  • Apunte derecho
  • Apuntes derechos
  • apuntes de derecho
  • Apuntes derecho.
  • apuntes derecho
  • Apuntes de derecho

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS