Apunts Borsa

Páginas: 12 (2867 palabras) Publicado: 18 de octubre de 2015
Valor efectiu= nº de titols x preu venda o compra del titol ( no valor nominal, pot ser superior o inferior al valor nominal). A aquest valor efectiu li carreguem corretatges i despeses que ens cobra la borsa i l’empresa intermediaria en forma de comissió, que sempre serán sobre el valor efectiu. Les altres despeses de correu entre d’altres seran quantitats fixes.
Tant pel comprador com pelvenedor el valor efectiu ha de ser el mateix, el que no és el mateix és el que pagarà cada part:
Comprador= VE+ DESPESES
Venedor= VE-DESPESES
Tenen les mateixes despeses el comprador i venedor? Depenent de qui sigui l’intermediari, ara és lliure. S’escull el que més convé, no obligatòriament les despeses han de ser iguals per comprador i venedor però el valor efectiu si. (pàgina 21)
A la borsa hi had’anar una tercera persona; els intermediaris són:
- mercat
-intermediaris (el que compra/ven)
-interessats.
L’operacio es dona quan en el mercat hi ha decisio per ambdues parts de comprar/vendre. Els mercats de valors son ercats de competencia perfecta, perque sempre hi ha dues persones que volen comprar i vendre al mateix preu.
A Espanya hi ha 4 borses. Peraue abans de la globalitació cada unafuncinaba per separat, ara tot es com si fos una mateixa borsa, amb seus diferents pero cotitzen a totes les borses.
10 minuts per cada grup de titols.
07/05/2013
Exemple página 32
Comprem una obligació pel seu valor nominal, 1.000 euros, que venç dintre de 7 anys i que paga un cupó de 60 euros anuals. El seu valor d’amortització coincideix amb el seu valor nominal.

Gràficament: Enl’any 0 dóna 1.000 euros per a comprar el títol, cada any fins el setè cobra 60 euros d’interessos i el setè any cobrarà els mil euros invertits.

Si es manté la inversió fins el final la rendibilitat que obtindrem és del 6%. Però suposem que volem vendre el títol abans, la rendibilitat dependrà del preu que ens paguin per aquest.

Si el venem als 3 anys i un dia i ens paguen en el mercat 1.000 euros,la nostra rendibilitat seguirà sent del 6%: ja que haurem rebut tres cupons més els 1.000 euros que havíem desemborsat inicialment.

Si el tipus d’interès del mercat és del 7%, el possible comprador voldrà obtenir aquesta rendibilitat. Com li queden per percebre quatre cupons de 60 euros més 1.000 euros del nominal, no li podem vendre a un preu de 1.000 euros, doncs en aquest cas obtindria unarendibilitat del 6% i no del 7%. Aplicant la TIR li haurem de vendre a un preu de venda (PV):

euros

Per tant la nostra rendibilitat ja no seria del 6% sinó del



Si pel contrari, el tipus d’interès del mercat hagués baixat al 5%, podríem vendre l’obligació a:

euros

El comprador obté la rendibilitat del mercat i nosaltres hauríem obtingut una rendibilitat superior


La conclusió és que si el tipusd’interès del mercat és superior al tipus d’interès del títol, el preu al qual es podrà vendre serà inferior al valor d’amortització, produint-se una pèrdua per al seu propietari venedor; i viceversa, si el tipus d’interès del mercat és inferior al tipus d’interès del títol, es podrà vendre a un preu superior al valor d’amortització, proporcionant un guany al propietari.

1000 60 60 60 60 60 6060+1000
0 1 2 3 4 5 6 7
Hem cobrat els 60 euros i ens volem vendre la obligació. Quin tipus d’interes hi ha en el mercat? (als bancs si l’invertim, aquests diners pot esdevenir igual, menor o major; si és igual r=6%)
* r=interes del mercat i=interès de l’obligació.
Si posés els diners en el banc em donarien el 6%. Ell em pagara 1000 euros i cobrara 60 euros.
i=r  cobrarà/pagarà el VN del titolsi fos amb prima de reemborsament seria el VN+prima de reemborsament.
Si r es mes gran, i vull que em paguin els 1000 euros, no mho pagarà ningú perque perdria diners, ja que el banc el paga a un interès més alt. He d’estar disposat a cobrar menys diners perque quan els posi al banc cobri el mateix que si els posés al banc. 7% sobre la quantitat que a mi m’han pagat.
Al moment 3 volem vendre el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Borsa
  • Borsa
  • bors
  • bors
  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS