Apunts historia españa

Páginas: 3 (520 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2014
LA SEGONA REPÚBLICA I LA CATALUNYA AUTÒNOMA
1. LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA I EL PERÍODE CONSTITUENT
Al 1931 es fan unes eleccions municipals d'Espanya en els quals guanyen els partits quehavien fet el pacte de San Sebastià, és a dir, els republicans, els socialistes i els nacionalistes, que es van imposar a les grans ciutats. Dos dies després, el regidor d'Eibar va proclamar la repúblicaespanyola i acte seguit tots els guanyadors fan el mateix. Quan Alfons XIII veu que el poble no l'estima i renuncia al seu tro, marxant a l'exili. Això fa que els regidors de Madrid, veient aquestbuit de poder formen un govern provisional i proclamen oficialment la Segona República.
A Catalunya triomfa Esquerra Republicana de Catalunya, i el seu líder Francesc Macià proclama la repúblicacatalana dins d'una federació de repúbliques ibèriques. Aquesta proclama fa que s'entri en conflicte amb el govern provisional ja que en el pacte de San Sebastià no s'havia establert quin tipus deRepública es faria. El govern va a Catalunya i diuen a Macià que s'esperi a que facin la constitució del 31 i que mentrestant tenen la autonomía.
El govern provisional fa unes eleccions generals i tornena guanyar els partits del pacte de San Sebastià, per tant Alcalà Zamora esdevé cap de govern. Zamora i tot el seu govern fa la constitució del 31.
La constitució es molt democràtica i liberal, fareformes com separar els tres poders de l'Estat en diferents organs, dona possibilitat de votar a les dones, proclama Espanya com un estat Laic sense cap religió oficial i es crea el matrimoni civil iel divorci. Aquesta proclamació d'Espanya com un estat laic, fa que els membres catòlics del govern dimiteixin, això fa que Azaña passi a ser cap de govern i Zamora el president de la República.1.3 Partits i sindicats durant la Segona República.
Partits de esquerres:
Izquierda Republicana es un partit important. A Galícia cal destacar la ORGA. El PSOE tenía una gran influència en els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts Historia Primer Trimestre
  • Apunts Història Moviment Obrer
  • Historia-Nueva España Y España
  • apunts historia disseny
  • Apunts Història De L'Art
  • Historia De España
  • Historia de españa
  • historia de españa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS