Apunts Musica Clacissisme

Páginas: 9 (2135 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2013
MÚSICA: EL CLASSICISME

1. CONTEXT HISTÒRIC I SOCIAL

El Classicisme en Música, Neoclassicisme en les altres Belles Arts. És un estil que es desenvolupa durant la segona meitat del segle XVIII i inicis del XIX. Pretén alliberar-se de les formes sumptuoses del barroc inspirant-se en la senzillesa de l'art clàssic.

És una època de predomini de la ment, del pensament racional (lail·lustració), de la forma més que no pas del contingut.

Durant aquest període els països capdavanters són Àustria i Alemanya. Viena és la capital de l'Imperi Austrohongarès i estava molt lligada per la llengua a Alemanya i al nord d'Itàlia per la religió a més del fet que part del territori italià estava sota domini austríac.

La segona meitat del segle XVIII és l'època de decadència de lesmonarquies absolutes, del despotisme il·lustrat, de la democratització de la cultura amb les idees de la Il·lustració, de l'inici de la Revolució Francesa (1789), tot i que els seus efectes es faran sentir especialment durant el segle XIX amb el romanticisme.

2. Context cultural: La Il·lustració

La Il·lustració és el moviment cultural progressista francès creat per intel·lectuals com JeanJacques Rousseau, J. Diderot. Aquest corrent ideològic defensava:

- La raó i el sentit comú regeixen el món, fet que va comportar un gran desenvolupament de la investigació i la ciència.
- Els ideals d'igualtat i benestar per a tothom s'aconsegueixen a través de l'educació i el coneixement.

El Neoclassicisme suposa una revalorització dels cànons estètics de Grècia i Roma.3. L’Art

L’Art d’aquest període es coneix amb el nom de Neoclassicisme (Nou clàssic) perquè s’inspira en els ideals de Grècia i Roma. En canvi, es diu Classicisme en Música ja que no es podien inspirar en la música grega i romana perquè no existien partitures de l’època per saber com era.

En el neoclassicisme, com en la cultura clàssica, la raó i la intel·ligència brillen alservei de la bellesa i de l’equilibri.

L’Art, és un reflex de les idees expressades anteriorment en què la raó, la ment i la intel·ligència es posen al servei de la bellesa ideal i de la perfecció formal. Interessa més la forma que no pas el contingut. És una reacció contra l'art barroc i busca les formes austeres i senzilles enfront de les formes recargolades i sumptuoses del barroc.L'estètica clàssica es basa en les idees de proporció, equilibri, simetria, senzillesa, ordre, regularitat, claredat, lluminositat, etc.

4. CONSIDERACIONS DE LA MÚSICA CLÀSSICA

És difícil definir què entenem per “Clàssic". Podem considerar "clàssica" aquella obra d'art que té unes qualitats universals que s'extrapolen als factors temps i espai i que tenen una capacitat de comunicacióindependent d'aquests dos paràmetres. Així, podem considerar "clàssica" una obra musical que ha superat aquesta prova de permanència temporal.

Però hi ha també altres accepcions al terme "clàssic" que cal considerar i que són les següents:

- clàssics és allò que no és popular.
- clàssic és allò que es refereix a les cultures de l'antiguitat, especialment Grècia i Roma.

Les obresartístiques d'aquestes civilitzacions estaven impregnades de proporció, equilibri, claredat, moderació, serenitat i estaven marcades també per un esperit auster i sobri.

Durant el segle XVIII les arts visuals i plàstiques comencen a recolzar-se altre cop en aquests valors i busquen un retorn a les antigues civilitzacions. I aquest fet s'accentua amb les noves aportacions de l'arqueologia.

Per tal dedistingir aquest art del pròpiament clàssic se'l denomina "Neoclassicisme". Malgrat aquesta tendència general, la música no va retornar a les fonts clàssiques donat que el coneixement de la música grega i romana era pràcticament inexistent i és per això que seria absurd parlar de "Música Neoclàssica".

5. CARACTERÍSTIQUES DE LA MÚSICA CLÀSSICA

La música es considera un entreteniment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts de música magisteri
  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts
  • Apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS