aranmanoth

Páginas: 2 (415 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2014
Ramon Llull, un informàtic sense saber-ho
Ramon Llull, mallorquí de naixement, va viure entre 1232 i 1316 i va ser un escriptor prolífic i polifacètic, que es va expressar en llatí, en català i enàrab. El cor de l’aportació de Llull és el que ell anomenava l'Art: un sistema general d’interpretació de la realitat visible i invisible, que se serveix de tècniques semimecàniques, de notaciósimbòlica i de diagrames combinatoris. L’Art és el fonament de l’apologètica i forneix una base metodològica única per a tots els camps del saber del segle XIII: de la teologia, a les ciències naturals ihumanes
El seu perfil intel·lectual és complex i atípic: com a filòsof cristià, va desenvolupar creativament materials neoplatònics i aristotèlics; com a místic, ha estat considerat el cappare de la grantradició ibèrica; com a novel·lista, va ser un dels primers a proposar temes contemporanis; com a apologeta del cristianisme, va promoure escoles de missioners i va concebre un nou mètode per a laconversió. Llull també va ser un dels primers escriptors que va usar la llengua popular, en el seu cas el català, per tractar de temes reservats a la llengua sàvia, és a dir el llatí, com ara lateologia, la filosofia i la ciència.
Ramon Llull va ser l’origen —al segle XIII !!— de conceptes informàtics bàsics. Les seves idees han arribat fins a nosaltres —i ens n’hem pogut aprofitar— gràcies,sobretot, a Leibniz, que va admirar i estudiar profundament aquest primer filòsof en llengua catalana, en qui va saber reconèixer la base de la Lògica moderna (que sense ell, segurament, fóra bendiferent).
Les innovacions de Llull, que tan estranyes van semblar als seus contemporanis, avui ens resulten ben familiars. Heus-en aquí algunes de les més típiques:
La idea de Càlcul 
La idea d’un “Alfabetdel Pensament”
La idea d’un Mètode 
La idea d’Anàlisi Lògica 
La idea d’Heurística i de Deducció 
La idea de Sistemes Generatius 
La idea de Graf 
La idea dels Taulers 
La idea de Xarxa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aranmanoth

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS