Arbres

Páginas: 6 (1325 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2013
Comentari de text
Poema “Arbres”
Aquest és un poema introductori d'un llibre titulat “Arbres” de Josep Carner. El llibre està formats per diversos poemes els quals dedica cadascun d'ells a parlar d'un arbre diferent. Hem pogut veure un dels poemes en aquesta recopilació de poemes dedicat a un arbre concret titulat “A un auró”. El llibre deixa absolut protagonistes als arbres tot i que en aquestque ens presenta i ens dona una clara idea de com serà el llibre ja que parla dels arbres en general i no és concentra nomès en un. Seguidament començaré a analitzar el poema. Està format per deu estrofes amb quatre versos cadascuna excepte la quarta i la vuitena que en tenen cinc. Pel que fa a la forma mètrica dels versos podem veure que són bastant irregulars ja que els versos alguns són mésllargs que d'altres però sense cap odre concret. Té rima asonanat i la seva estructura és: primera (A-B-A-B), segona (C-D-C-D), tercera (E-F-E-F), quarta (G,G,H,G,H), cinquena (I-J-I-J), sisena (K-L-K-L), setena (M-N-M-N), vuitena (O-P-O-P-P), novena (Q-R-Q-R) i desena (S-T-S-T). Com podem veure a trets generals l'estructura si que té una forma més relgular ja que rimen entre si els versos que sónparells (2 i 4, masculins) i els que són imparells (1 i 3, femenins), aquesta tipus de rima s'anomena encadenada, excepte en les dues estrofes que tenen cinc versos.
El poema està dividit en quatre parts. Seguidament explicaré que vol trasmetre el poeta en cadascuna d'aquestes parts però abans de començar amb un anàlisi detallat esmentaré les paraules que he buscat al diccionari.
Les duesprimeres estrofes formen la primea part que es podria anomenar introducció.
Estrofa 1
-Temps geliu: hivern
-Dia ardent: estiu
El poeta expressa un desig, li agradaria tenir la ciència (és un sinònim de saviesa) de l'arbre; desprès li atrubueix a l'arbre una qualitat, la paciència i també un verb, abocar pert tant com l'arbre no pot tenir ni fer ni una cosa de l'altre estem davant del primer recursliteràri del poema, una personificació. Les dues escenes que descriu passen en dos moments de l'any molt diferents i distanciats l'un de l'altre. El del vers tres passa al hivern i el quart passa a l'estiu. El poeta diguem-ne que d'alguna manera li està agraint a l'arbre que quan arriba la calor, els humans busquem ombres per no patir tant si hem s'estar una estona i el sol i l'ombra de l'arbre pera nosaltres és considerat com un tresor. En el primer vers apareix la primera persona, i li demana a l'arbre la seva saviesa; en aquest moment ens adonem de la importància més enllà de les dues qualitats que ens ha descrit hi haurà més endevant entre l'arbre i l'èsser humà.
El poeta vol les qualitats morals, com la paciència, no vol les qualitats físiques com el color.
Estrofa 2
-Verdamuntegament d'onades blanes (toves): les fulles dels arbres li recorden a les onades del mar.
En aquesta segona estrofa, el poeta destaca la virtud de l'arbre més visual: la inmobilitat, la seva solidesa que és com si fos una roca, que no és mou. També parla de les fulles a les quals els atribueix el moviment amb l'exemplificació dels núvols. En aquesta estrofa ens defienx l'arbre metafòricament.

Lasegona part va des de la tercera estrofa fins a la sisena. Aquesta és la part on el poeta és dedica especialment a l'ennumeració d'arbres, en fa fins a deu. En aquesta segona part desapareix la primera persona.
Estrofa 3
-Cèlica fortuna: qualitat
Els arbres auró, bedoll i pi els atribueix una virtud relacionada amb un color i un moment del dia.
Estrofa 4
-ombriu: la foscor
-apaigava: acabavaEls arbres que nombra en aquesta estrofa són el freixe i l'àlber; ens dona una imatge més visual i directe perquè ens fem una idea de com són aquests arbres donan-li adjectius o comparacions per que ho enteguem millor. Pel que fa al freixe ens diu que es el lloc on van els ocells quan es fa de nit. I en el segon cas l'àlber ens parla de les branques que van caien que poder recordad a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • arbres
  • aux arbres citoyens
  • Els arbres amics
  • els arbres amics
  • Alla On Els Arbres Canten
  • Allà on els arbres canten
  • Arbres Monumentals De l' Alt Empordà.
  • « L'homme qui plantait des arbres » (jean giono)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS