Art clàssic

Páginas: 7 (1700 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013

Art clàssic: Grècia

Referents històrics
El naixement de la cultura i l’art grecs  s IX i VIII a.C. Aquest període inicial es va caracteritzar per la recuperació del comerç i la colonització de territoris a l’extrem occidental del Mediterrani.
s. VII aC contacte amb le cultures egípcia imesopotàmica eclosió de l’arquitectura i l’escultura gregues (bases de l’art hel·lènic).
Victòriacontra els perses a les Guerres Mèdiques( 499-479aC) iniciació d’un període de completa autonomia cultural i artística Atenes de Pèricles (lloc de max esplendor de l’art grec).
Arrogància atenesa envers altres polis/ciutats Estat Guerres del Polonès(431-404aC) decadència econòmica. Al s.IV aC els mecedonis, sota lideratge de Filip II i dpres Alexandre el Gran, van unificar totes les polisgregues i van conquerir els dominis de l’Imperi Persa.
Mort d’Alexandre el Gran(323aC) fragmentació de l’imperi macedoni en diversos regnes i la cultura grega es va estendre cap Orient. La influència grega va arribar fins l’últim terç del s.I aC quan Roma va aconseguir el domini de tot el Mediterrani i va absorbir part de la cultura grega.
Localització i evolució artística
Marc geogràfic icultural de la Grècia antiga format:
Península de l’Àtica
P. Del Peloponès
P. De la costa occidental de l’Àsia Menor
Illes del mar Egeu + territoris mediterranis colonitzats de l’àrea meridional de la península Itàlica i l’illa de Sicília (Magna Grècia)
Prehel·lènic, evolució de l’art grec. Es divideix en 3 períodes històrics:
Arcaic (s.VII-475 a.C) es fixen els estils arquitectònics i s’inicial’evolució estilística grega.
Clàssic (475-323 a.C) entre ka fi de les Guerres Mèdiques i la mort d’Alexandre el Gran. Màxima esplendor de l’art grec subdivideix en: 1er classicisme(475-400 a.C) i 2n classicisme (399-323 a.C)
Hel·lenístic (323-31 aC) Grècia exporta el seu refinament cultural als regnes mecedonis, fins que és absorbida per Roma.
Característiques generals de l’art Grec
Cultura i artoccident influenciades per l’art clàssic. Home, natura, raó, harmonia i bellesa es fonamenta la gènesi creativa de l’art grec, van ser model i referència de l’art romà i de les reinterpretacions renaixentistes i neoclàssiques.


Protàgores: “l’home és la mesura de totes les coses” mostra les característiques generals de l’art hel·lènic. Manifestacions arquitectòniques i escultòriques vandeixar de banda el monumentalisme dels estils orientals precedents i van recercar la bellesa basant-se en l’harmonia i la proporcionalitat en relació amb l’ésser humà.  els edificis van anar guanyant en esveltesa i elegància (càlculs matemàtics)
Escultura captació naturalista de la figura humana.
Pintura no gaires referències. Ex: “la tomba del Saltador” a Paestum i alguns pintors com Apel·les,apol·lodor, Parrasi o Zeuxis. Decoració de figures negres i figures vermelles en àmfores i altres vasos de ceràmica.
Urbanisme: la construcció de la democràcia
Condicionat per 3 factors:
El caràcter independent de les polis
La topografia muntanyosa del terreny
La introducció de la democràcia a Atenes
Le spolis hel·lèniques es van organitzar a l’interior d’un recinte emmurallat, preparat perconflictes bèl·lics. Al seu interior, destaca la zona més lata i igualment fotidicada de la ciutat, l’acròpoli, recinte en el qual constuïen tots ells edificis de caràcter sagrat.
A causa de la implantació de la democràcia necessitat de crear diferents elements urbanístics de tipus docial, polític i economic comuns.
Elements urbanistics es van organitzar al voltant de l’àgora/plaça pública llocque exemplifica el caràcter democràtic de la polis grega, pq s’hi desenvolupaven celebracions públiques, assemblees polítiques, transaccions mercantils i l’administració de justícia.
Hipòdam de milet va projectar la reconstrucció de Milet (475aC) el disseny de la ciutat presenta un traçat ortogonal, amb carres rectilinis i cerca d’integrar política,urbanisme i geometria en el marc d’una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Art Clàssic: Roma
  • Art classic
  • ART CLASSIC ROMA
  • Art Classic GRECIA
  • Cultura clàssica
  • Classic Knitwear
  • La Mitologia Clàssica
  • Classic Romanticismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS