arte

Páginas: 14 (3370 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
1.Situeu el partenó en el context cronològic, històric i cultural corresponent.
El Partenó va ser construït entre el 447-432 aC, els creadors van ser Ictinos i Cal·lícrates. Aquest edifici es troba en el acròpolis d’Atenes i és el més important de l’art grec. Fou dedicat a la deessa Atenea i concebut a partir d’uns càlculs matemàtics. Aquest temple ha sofrit canvis: al segle VI es va convertiren una església cristiana, al XV en una mesquita i al segle XVII els turcs el van utilitzar com a polvorí durant la guerra. Finalment fou reconstruït.
Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu cinc característiques formals o conceptuals de l’arquitectura, l’escultura o la pintura d’aquest estil.
Estil: grec clàssic.
5 característiques de l’arquitectura grega: 1.Arquitectura arquitravada(línies rectes, horitzontals i verticals), 2.Poca alçada (un pis o dos), 3.Material : pedra sorrenca i marbre, 4.Policromada (colors perduts), 5.Refinaments òptics: Per assolir l'harmonia visual. Volen crear un espai sagrat. (L’entaulament i estilobat corbats cap a dalt. Columnes inclinades cap a dintre).
Descriviu el tipus de planta, les parts dels espais interior i exterior, els elements de suporti els suportats d’aquesta obra.
Elements de suport i suportats: Les columnes del Partenó suporten un entaulament horitzontal, compost per un arquitrau, un fris i una cornisa, que en recorre tot el perímetre. Juntament amb els murs i les columnates interiors, es responsabilitzaven de la coberta inclinada a dues aigües, que, a les dues façanes, desemboca en els frontons respectius.
Espai exteriori interior: El Partenó es un temple octàstil, amb dos pòrtics hexàstils i perípter. El temple s’alça sobre un estilobat i dos estereòbats, que constitueixen l’escalinata que dona l’accés al edifici. El temple esta format per columnes dòriques, fortes, directes i grandioses. Els fusts són robustos de baixa alçada. El frontó estava ple d’escultures. Era un edifici de planta rectangular amb unacel·la interior dividida en dues estances incomunicades. La sala més gran contenia la estàtua criselefantina d’Atena. La sala més petita anomenada Partenó contenia el tresor del temple.
Comenteu el significat i la funció de l’obra.
Funció: El Parten�no era priament un temple de culte.Sino era un temple per donar ofrenes als deus com agra�ent dels seus favors. Aquest temple va ser dedicat a la deessaAtenea.
Significació:La façana principal del temple mira cap a orient, el punt per on surt el sol. L'edifici posseia durant la seva esplendor una blancor enlleurnadora, era realçada per la viva policromia a les parts altes. Fa especial el Partenó avui dia són els efectes òptics. Al frontó oriental destacava naixements d'Atena, disputa Atanea-Posidó.
Identifiqueu els edificis A, B i C del’Acròpolis d’Atenes i digueu quina funció tenien dos d’aquests edificis.
A: Erecteon: Fou edificat per donar un lloc a la pràctica de vells cultes.
B: Nike Àptera: Era bàsicament la llar de la deessa victòria i fou construïda per commemorar el tractat de pau que Càl·lies havia firmat amb els perses.
C: Propileus
2. Situeu l’obra Niké Àptera en el seu espai cronològic, històric i cultural.
El NikeÀptera es va realitzar l’any 421 aC, però al 449 ja estava planificat. El arquitecte va ser cal·licrates. Aquest es trobava a l’acròpolis d’Atenes i es un dels primers exponents de l’art jònic. Es destaca per la seva senzillesa arquitectònica com la decoració en alt relleu del fris. Els atenesos erigiren el Nike Àptera “victòria sense ales” amb el convenciment que la victòria ja no volaria mes i esquedaria per sempre en el temple.
Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu cinc característiques formals o conceptuals d’aquest estil.
Grec clàssic. 5 característiques de l’arquitectura grega: 1.Arquitectura arquitravada (línies rectes, horitzontals i verticals), 2.Poca alçada (un pis o dos), 3.Material : pedra sorrenca i marbre, 4.Policromada (colors perduts), 5.Refinaments òptics:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • arte por arte
  • DE TU ARTE A MI ARTE
  • arte o no arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS