Article 2

Páginas: 8 (1823 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2011
Casa Milà (Modernisme)

1 Fitxa Tècnica

Edifici: Casa Milà o la Pedrera
Autor: Antoni Gaudí
Cronologia: 1906-1912
Tipologia: civil
Materials: pedra, maó, ceràmica i ferro
Estil modernista
Localització: Barcelona

2 Biografia

Gaudí és el màxim representant del Modernisme català. Es va graduar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.

Eusebi Güell, industrial quehavia fet la seva fortuna a Cuba, es va convertir en el seu mecenes.

3 Anàlisi formal

Elements de suport i suportats

Tot l’edifici se sosté per mitjà d’una estructura de ferro combinada amb pedra i maons que permet eliminar els murs de càrrega, la funció dels quals es substituïda pels arcs parabòlics i les columnes inclinades. Així, la façana no actua de mur de càrrega, sinó queconstitueix una estructura autònoma connectada al cos de l’edifici mitjançant un complex sistema de bigues i tirants de ferro. Això permet que cada planta es pugui distribuir lliurament.

Planta

Planta rectangular aixamfranada amb les parets perimetrals ondulants. L:edifici té dos celoberts interiors de grans dimensions .A diferència de les construccions que es duien a terme en aquell moment, Gaudí vapreveure d'instal·lar-hi ascensor i va fer-hi una escala de veïns reduïda en benefici de l'espai i la claror dels celoberts.

La planta lliura de murs de càrrega, recolzen en pilars i jàsseres corbes (bigues gruixudes que en sostenen d’altres), mentre que arcs parabòlics i columnes inclinades desafien l’equilibri i compensen, amb una complexa tècnica, els esforços verticals i horitzontals.Volums

L'edifici va ser concebut per ocupar la parcel·la d'eixample que tenia assignada, i respectava la forma que predeterminava el pla Cerdà pel que feia als edificis residencials

Espai exterior

Vista des de l'exterior, la Casa Milà sembla una muntanya de pedra de formes capricioses. La línia recta hi és absent; en el seu lloc, corbes i paràboles dominen tots els contorns, tot creant unefecte únic. Les obertures de les finestres i les portes i balconades, fetes amb ferro forjat i modelat en forma de motius vegetals, segueixen la mateixa tònica.

L'edifici es compon d'una planta baixa, cinc pisos i un àtic dominat per arcs parabòlics i revestit totalment de tessel·les de ceràmica blanca. Arran de carrer uns pilars en forma d'arbres inclinats enllacen exteriorment amb els volumsde pedra dels pisos superiors.

Al terrat, unes capricioses formes escultòriques que recorden els paisatges de la Capadòcia (Turquia) acullen els dipòsits de l'aigua i
les capses de les escales i dels ascensors, i es converteixen en alguns dels elements més emblemàtics de l'edifici .

Espai interior

En travessar la llinda de l’accés principal, a la planta baixa, s’arriba a un dels dosceloberts que conté l’edifici i que aporten ventilació i llum natural a l’interior. És entorn d’aquests espais que s’articula la distribució de plantes, compartimentades de manera irregular i sense un ordre aparent, fet que dóna com a resultat uns habitatges amb cambres d formes poligonals que obligà a moblar-los amb un mobiliari adaptat a les peculiaritats de l’espai, dissenyat pel mateix Gaudí. Laprofusa decoració interior segueix una línia modernista, amb estucs als sostres, panys amb motius florals...

L’artista innovà en els accessos als habitatges, prescindint de les habituals escales (només conservarà les escales de servei) i disposant un sistemes d’ascensors que porten directament a cadascun dels habitatges.

Façana

Va ser construïda amb carreus de pedra natural tallada a peud’obra (d’aquí el sobrenom de la Pedrera).

La línia corba domina l’espectacular façana de la casa Milà, formada per una planta baixa, amb dues entrades independents, cinc pisos i un àtic amb terrassa. Cada pis està separat per una ondulació que recorre al llarg de tota la façana i que li dóna una accentuada horitzontalitat.

Les finestres i les balconades, ornamentades amb motius vegetals, i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Articles 97906 Recurso 2
  • Articles 100159 Recurso 2
  • Articles 73110 Recurso 2
  • Articles 27175 Recurso Pauta Pdf 2
  • Articles 103221 Recurso 2
  • Articles 97366 Archivo 2
  • Articles 85273 Recurso 2
  • Article

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS