assud tortosa

Páginas: 2 (446 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2014
L'ASSUT DE XERTA: QUÈ ÉS I LA SEVA HISTÒRIA.

L'Assut de Xerta és una presa construïda per desviar l'aigua als canals de la Dreta i de l'Esquerra del riu Ebre.

La presa està construïda endiagonal al riu i té un aspecte singular ja que la majoria estan perpendicularment. Té una longitud de 310 metres, 6 metres d'alçada i 35 metres de fonamentació, la qual cosa la fet perdurar per tantsanys. La seva forma en diagonal, està disenyada en la intenció de que tota l'aigua del riu vaigui fins al canal de la dreta, llavors, l'aigua que no s'agafa per la Dreta, en diagonal, fa cap al canal del'Esquerra, i la resta de laigua, que n'és moltíssima, s'evacua pel sobreeixidor central que abasta tota la lonitud de la presa i dóna un aspecte majestuós a l'obra.

La paraula Assut vol dir presade contenció. Hi ha una hipòtesi que és que en el lloc on hi ha ara l'Assut, els romans ja van construïr una esclusa per a dificultar la navegació pel riu Ebre (a la bora de Tivenys, és a dir, a labanda esquerra del riu, s'hi van trobar unes restes arqueològiques d'un poblat ibèric, posteriorment destruït pels romans). Una altra hipòtesi es del 944 dC, es va vulguer elevar el riu, mitjançant unassut per canalitzar l'aigua per regar pels camps, però en plena dominació islàmica hi ha qui pensa que el que primer va fer alguna construcció al riu, van ser els musulmans.

La primera informacióque tenim sobre el veritable Assut tracta del 1440, quan va ser construït pels mestres tortosins Domingo Xies, Antoni Alcanyiç i Bernat Gual, i en col·laboració de la major part de la població del BaixEbre. En un principi, l'Assut, només era per regar els camps de conreu que hi havien, però això no es va conseguir fins 400 anys després. Per al que si que van puguer usar l'Assut va ser per a unsmolins de farina, un a la banda de Tivenys, i laltre a la banda de Xerta, que posteriorment van ser un important centre econòmic per a la ciutat de Tortosa.

Al 1857 es va inagurar el canal de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • itinerario de tortosa
  • Tortosa: una historia de la psicologia moderna
  • buen vivir ( de Jose maria tortosa)
  • Parc tortosa
  • Parador de Tortosa
  • Violencia Estructural, por Daniel La Parra y José María Tortosa
  • Estudio de viabilidad para la creacion de una comercializadora de bisuteria artesanal en tortosa españa.
  • LOS COL•LOQUIS DE LA INSIGNE CIUTAT DE TORTOSA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS