Ausiàs march

Páginas: 5 (1004 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2012
Ausiàs March, (Gandia, Safor, 1400 - València, 3 de març de 1459) va ser cavaller i un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià i de la literatura catalana.




Biografia





No es sap del cert si Ausiàs March va néixer a València, Gandia o Beniarjó. Era fill de Pere March i Elionor Ripoll i, seguint la tradició familiar, es formà com a cavaller a la cort del duc Alfonsd’Aragó.


Participà en diverses expedicions a favor del rei Alfons, com per exemple les conquestes de Sardenya, el 1419, i Còrsega. No va ser fins el 1424 que tornà a embarcar en una nova expedició contra les illes de Gerba i Quèrquens. Acabada aquesta etapa militar, el 1425, el rei Alfons el recompensà oferint-li nous drets com a senyor de Beniarjó, Pardines i Vernissa, i li atorgà el càrrec defalconer reial.


Al 1428 s’instal·là al palau de Beniarjó, a Gandia, on portà una vida sedentària dedicada a l’administració i millora de la seva herència, a defensar els seus drets feudals, i evidentment, a escriure poemes.


El 1437 es casà amb Isabel Martorell, que formava part de la petita noblesa de Gandia. No obtingué descendència d'aquest primera unió, però sí una dot considerable.Després de la mort d’Isabel, el setembre del 1438, Ausiàs es convertí en el nou senyor de les terres de Ràfol de Famut, Benibéder, Cuta, Traella i el Ràfol de Xaló.


El 1443 es tornà a casar amb Joana Escorna, pertanyent a una vella família de Pedreguer. Fou necessària una dispensa papal pel fet de ser parents. Dins del dot de Joana constaven les terres de Pedreguer i algunes rendes. Aquesta moríel 1454.


March es traslladà a València el 1450, on transcorregueren els seus últims anys. Va morir el tres de març de 1459, sense cap descendent legítim que continués la nissaga valenciana de la família March, ja que els fills nascuts fora del matrimoni no eren reconeguts legalment.


Quan feren inventari de béns, trobaren prop del capçal del llit el manuscrit dels seus poemes.Obra





Ausiàs March trencà els motlles de la poesia trobadoresca i escrigué, en català, sobre l'amor, les relacions de l'home amb Déu, la mort i el problema ètic. Els seus poemes reflecteixen aspectes de la vida reals, i no hi apareixen "midons", unes dones distants i platonitzades.


March s’ha convertit un poeta molt reconegut dintre de la literatura catalana medievalpel fet que fou molt llegit i també per com influí en poetes castellans com Garcilaso de la Vega, Diego Hurtado de Mendoza... La seva obra es distancia de tota l'anterior, i esdevé molt personal i sincera.


Ausiàs March es va convertir en un símbol de modernitat perquè va utilitzar per primera vegada el valencià en els seus poemes, la seva temàtica es va separar de la poesia trobadoresca,reflexionava constantment sobre tots els aspectes de la condició humana i escrivia sobre les pròpies experiències i circumstàncies reals.


L'obra de March està constituïda per cent vint-i-vuit poesies, classificades per cicles temàtics: els cants d’amor, els cants de mort i els cants espirituals.


VELES E VENTS

Veles e vents han mos desigs complir,
faent camins dubtosos per la mar.
Mestrei ponent contra d'ells veig armar;
xaloc, llevant, los deuen subvenir
ab llurs amics lo grec e lo migjorn,
fent humils precs al vent tramuntanal
que en son bufar los sia parcial
e que tots cinc complesquen mon retorn.

Bullirà el mar com la cassola en forn,
mudant color e l'estat natural,
e mostrarà voler tota res mal
que sobre si atur un punt al jorn.
Grans e pocs peixs a recorscorreran
e cercaran amagatalls secrets:
fugint al mar, on són nodrits e fets,
per gran remei en terra eixiran.

Amor de vós jo en sent més que no en sé,
de què la part pitjor me'n romandrà;
e de vós sap lo qui sens vós està.
A joc de daus vos acompararé.

Io tem la mort per no ser-vos absent,
perquè amor per mort és anul·lat:
mas jo no creu que mon voler sobrat
pusca esser per tal...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ausiàs March
  • ausias march
  • Ausias March
  • Ausiàs march
  • Ausias March
  • ausias march
  • Ausiàs March
  • Ausiàs March

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS