Ausiàs march

Páginas: 5 (1071 palabras) Publicado: 16 de enero de 2011
Ausiàs March va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià i de la literatura en català.

Biografía
Es dubta sobre el lloc de naixement d'Ausiàs Marc entre València, Gandia o Beniarjó.
Era fill de Pere March i Elionor Ripoll. D'aquesta unió naixeria posteriormentuna filla, Peirona (morta el 1472) que era sorda-muda; a més, d'un matrimoni anterior Pere March tenia altres tres fills i néts. Per a Pere March, que tenia quasi 60 anys,Ausiàs es va convertir en el seu preferit, ja que poc abans de morir, va posar a Ausiàs com a hereu universal dels seus béns quan només tenia tretze anys.
Ausiàs va rebre una educació per a formar-se com a cavaller.
Després dela mort del pare el 7 de juny del 1413, Ausiàs amb tretze anys, quedà sota la tutela de sa mare Elionor. Poc a poc aniria assumint les responsabilitats i honors del seu llinatge. Exemple d'això és la carta de la Cancelleria on el rei el convocava com a membre de la noblesa a les corts que es celebrarien el 1415 a la Seu de València. En aquestes corts es jurà com a successor l'infant Alfons, al,servei del qual estarà Ausiàs.
Va ser Senyor de Beniarjó, Pardines i Envernissa, i falconer major d'Alfonso V el Magnànim. Va ser armat cavaller en 1419. Va participar en l'expedició d'Alfonso V a Córcega i Cerdeña, i en altres expedicions contra els pirates del Mediterrani. En 1425 es va retirar a les seues possessions valencianes, instal·lant-se a Gandia en 1428. De notar és en aquest període laseua relació personal i literària amb el príncep Carlos de Viana, hereu al tron de Navarra.
A partir dels vint-i-set anys ja no eixiria de la seua terra; primer a Gandia, on administrava les seues propietats; i després a València, on va tindre una vida molt moguda i desordenada. Comença a escriure en 1430. Tres anys més tard, l'infant Juan, Duc de Gandia, confirma els seus privilegis com a senyorfeudal.
Als quaranta anys es va casar amb Isabel Martorell, germana de Joanot Martorell, autor de Tirant lo Blanch. Dos anys més tard Isabel mor i Ausiàs March contrau segones noces amb Joana Escorna, qui va morir en 1443. A pesar de no tindre fills legítims en els seus matrimonis se sap de l'existència d'amants i 4 fills naturals.
Ausiàs March va morir el 3 de març de l'any 1459 a València,deixant cinc fills bastards però cap legítim. Va ser soterrat en la catedral de València, on encara pot veure's la seua llosa sepulcral, prop de la Porta de l'Almoyna.

La seva obra

L'obra ausiasmarquiana està constituïda per cent vint-i-vuit poesies. La majoria dels estudiosos s'han decantat per classificar la seua obra per cicles temàtics

Els cants d'amor

En la seua producció l'amor ésun tema tan important que arriba a generar-ne d'altres amb entitat pròpia, però sempre com a causa o efecte del primer. En l'obra de March la dona és una persona real, humana i individual i, en conseqüència la relació home-dona serà el compost de l'amor sensual i l'amor intel·lectual. El nostre autor sols mantindrà de la poesia trobadoresca el fet de dedicar els seus poemes a una dona, a la quales refereix mitjançant un "senhal" per amagar així el seu nom. Podem dividir aquests cants en cinc senyals que corresponen a cinc etapes en la vida de l'autor.

Plena de Seny

Aquest primer cicle està compost per dènou poemes. Són una mena de diàleg entre l'autor i una dama. El poeta proposa a l'amada una relació més madura. La dama segueix el seu caràcter passiu i tradicional i no lirespon. El poeta se sent fracassat, i presenta una actitud agressiva, però segueix lluitant i com escriu per resoldre els problemes que el turmenten, comença un nou cicle.

Llir entre Cards

Aquest cicle consta de trenta-cinc poemes, son dirigits a una altra dona. Ara el poeta considera l'amor com una absoluta contemplació com a única possibilitat d'assolir l'amor pur i això el separa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ausiàs March
  • ausias march
  • Ausias March
  • Ausiàs march
  • Ausias March
  • ausias march
  • Ausiàs March
  • Ausiàs March

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS