Barcino Romana

Páginas: 14 (3432 palabras) Publicado: 23 de enero de 2013
La Barcino Romana i la seva significació
Introducció i Justificació del treball
Aquest treball que porta per títol: La Barcino Romana i la seva significació pretén ser un informe que reculli la morfologia urbana de la ciutat romana de Barcelona, el seu funcionament i la significació d’aquesta en la història i també la importància del seu llegat en la Barcelona actual.Desenvolupament del tema
Per abordar el tema que ens ocupa, m’he marcat una sèrie d’items que considero de vital transcendència alhora d’estudiar la Barcino Romana amb l’objectiu d’elaborar un anàlisi descriptiu de la ciutat romana de Barcelona. D’entrada, he elaborat una breu i generalitzada descripció de les ciutats romanes en el seu conjunt. D’alguna forma aquest factor desenvolupa unmarc contextualitzador del tema principal del treball.
En segon terme, he elaborat una recerca de la història de la ciutat amb la voluntat de conèixer com aquesta va evolucionar dins el context històric establert i quin va ser el procés que va viure la ciutat de Barcelona en època romana.
Un altre tema important és l’emplaçament de la ciutat. Com és sabut la localització de Barcelona respon a totun seguit de factors geogràfics que expliquen l’exacte emplaçament de la urbe. Juntament amb l’explicació de l’enclavament de Barcelona he abordat el tema de l’estructura urbana de la ciutat romana de Barcelona.
A banda de l’estructura urbana i de la organització espacial dels carrers i vies he considerat important descriure la tipologia dels habitatges i els edificis transcendents. En el cas deles ciutats romanes he pogut veure com determinats edificis exercien una gran rellevància en la vida i la estructura social dels habitants de la ciutat. En relació al tipus d’habitatge sabem que aquest responia a criteris socials vinculats amb l’estatus. Pel que fa als edificis importants que acabo d’esmentar; aquests són a grans trets: el fòrum, el Temple d’August, els aqüeductes, les termespúbliques, la necròpolis i les muralles. La rellevància d’aquests indrets té a veure amb diferents factors entre els quals podem citar; les relacions socials, l’estructura política de la ciutat, l’abastiment d’aigua a la urbe i la delimitació del terme municipal entre d’altres..
Bàrcino (del llatí Barcino i aquest de l'iber Barkéno) fou una colònia romana que ha donat lloc a la ciutat de Barcelona.La colònia tenia el nom complet de Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino (IVL· AVG· FAV· PAT· BARCIN·, com es pot veure escrit en una làpida conservada al Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona). El nom de Iulia Augusta explica que es trobava sota l'auspici de la família imperial dels Júlia Augusta.
Les Ciutats Romanes
En l'occident mediterrani, la urbanització respon a l'expansió de Roma,perquè en la concepció del món que tenien els romans, políticament engendrats per una sola ciutat, el món era una mena de constel·lació de ciutats , estructurades segons el model del que Roma havia estat. La ciutat controla un territori, és la cèl·lula administrativa bàsica i el centre de la vida social i cultural.
Als Països Catalans la xarxa urbana romana té poc a veure amb els dispersosvilatges ibers. Les ciutats s'ubiquen en indrets geoestratègics des del punt de vista econòmic o militar, fruit d'un planejament urbanístic previ. Ara bé, això no vol dir que les ciutats romanes no tinguessin uns precedents indígenes, i en el cas de Catalunya aquests precedents són clars. La diferència consisteix que en el món indígena no hi ha pròpiament ciutats, sinó poblats o vilatges, i que en elmoment que un d'aquests nuclis de població entren en l'àrea d'influència romana es transformen en una ciutat, potser petita, però amb una estructura social i urbanística que correspon al fenomen urbà ja esmentat.

A la ciutat s'organitza una xarxa de relacions socials, es construeixen institucions d'autogovern i es fan pràctiques col·lectives de culte i activitats lúdiques. El ciutadà té la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL BARCINO
  • Barcino
  • barcino
  • EN LA PLAYA DE BARCINO
  • Visita a barcino
  • barcino
  • Barcino
  • Romano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS