Bgui

Páginas: 6 (1432 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2012
Proves d’accés a la Universitat. Curs 2007-2008
Filosofia

Opció B
—Com a fundadors de la ciutat —vaig dir jo—, hem d’obligar els homes de naturalesa privilegiada a dedicar-se al coneixement que hem definit com el més sublim, contemplant el bé en si mateix i elevant-se fins a ell per aquest camí aspre de què hem parlat; però després que hagin arribat a aquest punt i hagin contemplat el bédurant cert temps, guardem-nos de permetre’ls el que avui se’ls permet.
—Què?
—No consentirem que es quedin en aquesta regió superior —vaig dir—, negant-se
a baixar de nou a la vora dels desgraciats captius, per prendre part en els seus treballs i en els seves cerimònies, tant si són de poca vàlua com de molta.
—Però haurem de ser tan durs amb ells? —va preguntar—. Per què hem de
condemnar-los auna vida miserable quan poden gaudir d’una vida més agradable?
—Tornes, benvolgut amic —vaig dir—, a oblidar que la llei no ha de proposar-se per objecte la felicitat d’una determinada classe de ciutadans amb exclusió de les altres, sinó la felicitat de tot l’Estat; que, amb aquesta finalitat, unint en harmonia els interessos de tots els ciutadans, s’ha de procurar, per mitjà de la persuasió ode l’autoritat, que es donin els uns als altres tot el suport amb què poden servir la comunitat; i que, en formar amb cura ciutadans com aquests, no es pretén deixar-los lliures perquè facin de les seves facultats l’ús que els vingui de gust, sinó servir-se d’ells amb la finalitat de fortificar els llaços de l’Estat.

PLATÓ. República, 519


1. Expliqueubreument les idees principals del text i com hi apareixen relacionades (entre 40 i 80 paraules). [2 punts]
Com a fundadors de la ciutat —vaig dir jo—, hem d’obligar els homes de naturalesa privilegiada a dedicar-se al coneixement que hem definit com el més sublim, contemplant el bé en si mateix i elevant-se fins a ell per aquest camí aspre de què hem parlat; però després que hagin arribat aaquest punt i hagin contemplat el bé durant cert temps, guardem-nos de permetre’ls el que avui se’ls permet.
—Què?
—No consentirem que es quedin en aquesta regió superior —vaig dir—, negant-se
a baixar de nou a la vora dels desgraciats captius, per prendre part en els seus treballs i en els seves cerimònies, tant si són de poca vàlua com de molta.
—Però haurem de ser tan durs amb ells? —vapreguntar—. Per què hem de
condemnar-los a una vida miserable quan poden gaudir d’una vida més agradable?
—Tornes, benvolgut amic —vaig dir—, a oblidar que 1. la llei no ha de proposar-se per objecte la felicitat d’una determinada classe de ciutadans amb exclusió de les altres, sinó la felicitat de tot l’Estat; que, amb aquesta finalitat, unint en harmonia els interessos de tots els ciutadans, s’ha deprocurar, per mitjà de la persuasió o de l’autoritat, que es donin els uns als altres tot el suport amb què poden servir la comunitat; i que, en formar amb cura ciutadans com aquests, no es pretén deixar-los lliures perquè facin de les seves facultats l’ús que els vingui de gust, sinó servir-se d’ells amb la finalitat de fortificar els llaços de l’Estat.

1. Tesi: L’estat just ha d’obligar alshomes més savis, que han estat educats per assolir el nivell superior de coneixement, a prendre part en les tasques de la ciutat
Argumentació:
- Les lleis de una polis justa no han de prioritzar la felicitat d’una classe , si no del conjunt de l’estat
(2) L’estat, mitjançant la persuasió o la força, ha d’obligar a tots els ciutadans a donar-se suport mutu i a millorar la comunitat
(3) L’estat haeducat a aquest ciutadans “savis”, i ho ha fet per enfortit la cohesió de l’estat , no per deixar-los fer el que els vingui de gust.




2. Expliqueu breument el significat, en el text, de les expressions següents (entre 5 i 15 paraules en cada cas): [1 punt]
a) «bé en si mateix»: Idea del Bé, Entitat ideal , universal, que existeix per si mateixa ( “en si”) i que constitueix el principi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS