Bienale De Lyon

Páginas: 10 (2324 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2013
LA BIENNALE D’ART CONTEMPORAIRE DE LYON

MARTA DIAZ G. PATRIMONI CULTURAL

DOLORS VIDAL CURS 2012-13

Actualment hi ha al voltant d’unes 110 bienals al món. Diguem-ne que s’inaugura una per setmana. La Biennale de Lyon és una exposició d’art contemporani, que mostra obres de grans artistes d’arreu del món, trencadors i innovadors. Passant per les arts plàstiques fins a les obres mésefimeres, la biennale s’ha convertit en un inprescindible per a la capital de la regió Rhone-Alpes. Mil·lers de persones hi passen diàriament per els seus diferents indrets d’exposició, ja siguin parelles, escoles d’art o fins i tot escoles d’infants. Cada any d’exposició comença amb un tema diferent escolllit per els comissaris triats per a l’edició, cosa que fa que cada any sigui tan diferent en moltsaspectes com l’estètic, l’interacció i fins i tot els sentiments produïts en els espectadors, ja que molts cops hi poden fins i tot participar per a que l’obra exposada hi cobri sentit, realment es veu que l’espectador és essencial per a la peça. Breu història La “Biennale de Lyon” va nèixer d’un projecte del museu d’Art Contemporani de Lyon, dirigit per Thierry Raspail desde la seva fundaciól’any 1984. Desde llavors, i fins al 1988, abans de la Biennale tenia lloc un esdeveniment anual anomenat “Octubre de les Arts”, el qual va finalitzar amb l’exposició “La couleur seule (l’expérience du monochrome)”. Aquesta exposició va donar lloc a l’edició inaugural de la Biennale de Lyon l’any 1991. Aquest projecte va ser impulsat per el desig de crear un esdeveniment capaç de renovar-seartísticament i alhora el desig de construir un projecte estable a llarg terme. Van arribar a constituir un model organitzatiu característic de la Biennale de Lyon: consta d’un director artístic del projecte, però alhora, a cada edició, aquest canvia eel seu equip de col·laboradors, artistes, de manera que la Biennale pren un caràcter, enfocament i personalitat diferent cada edició, concebin un nou projecteartístic.

Interés i contingut del projecte L’interés d’aquest projecte és la quantitat d’artistes de tot el món que participen en el projecte. Per exemple, l’11a edició de la Biennale de Lyon, amb el títol de “Une terrible beauté est née” inclou uns 70 artistes d’Europa, África i América Llatina, en 14 mil metres quadrats repartits en les seves quatre seus: la Sucrière, la Fondation Bullukian,el Museu d’Art Contemporani de Lyon i la fàbrica T.A.S.E. A més també es presenta com un espai molt interessant de relacions públiques, on proposen realitzar esdeveniments privats en qualsevol de les seves instal·lacions. El nostre objecte d’estudi dins el marc territorial i artistic El terme Bienal, s’utilitza comunment en el context de les grans exposicions d’art com la de Lyon, però tal i commencionat al principi, trobem d’altres bienals arreu del món, que si no li fan la competència, si més no busquen un millor posicionament, ja que esdevenen un gran atractiu turistic de forma internacional. Una biennal compleix la mateixa funció en l'escena de l'art contemporani que el Festival de Cinema de Cannes fa pel cinema. Si té èxit, es pot posar una ciutat al mapa, i afegeix alçada i unvernís de credibilitat que és difícil d'igualar. La Bienal de Venècia (Biennale de Venezia), es va realitzar per primer cop l’any 1893, i és la més antiga de l’història. Seguidament apareixen la Bienal de São Paulo, a Brasil, estrenada l’any 1951. La de Sidney (1973), La Habana (1984), Cuenca - Ecuador (1987), Estambul (1987), Lyon (1991) i després han anat encara apareixen també a Àfrica, Asia, i més aEuropa.

La bienal de Lyon, aquí a Europa ha de competir amb la bienal de Venècia, Sevilla, Berlín i Praga. Darrerament, l’any 2011, a Dublín es va inaugurar una bienal de baix pressupost i alta intensitat crítica, Dublin Contemporary 2011, la qual ha conseguit reunir un centenar d’artistes d’arreu del món. Es considera una bienal anticrisi, l’art dels pobres, i han aconseguit que els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bienal
  • Lyon
  • Lyon
  • La Bienal
  • Lyon
  • LYON
  • Messes à Lyon
  • Caso Lyon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS