Biodiversitat

Páginas: 8 (1861 palabras) Publicado: 16 de julio de 2012
Què és la biodiversitat?
La biodiversitat és la variació genètica i la variabilitat de les formes de vida a la Terra. Actualment, es coneixen al voltant d'un milió i mig d'espècies. A partir de diverses estimacions, s'ha arribat a la conclusió que a la Terra hi deuen viure entre 5 i 30 milions d'espècies diferents.

La biodiversitat genètica fa referència als gens. Les diferències entre elsgens dels membres d'una espècie permet, entre altres coses, la resistència a una determinada malaltia.

La biodiversitat específica és la diversitat d'espècies. El concepte d'espècie és clau, ja que es considera la unitat bàsica per mesurar o descriure la diversitat biològica.

La biodiversitat d'ecosistemes estudia la diversitat de comunitats d'organismes i del medi físic en què viuen, amb totel conjunt de relacions que s'estableixen entre els éssers vius i entre aquests i els factors fisicoquímics.
Importància de la biodiversitat
El valor essencial de la biodiversitat rau en què és resultat d'un procés històric natural de gran antiguitat. Per aquesta única raó, la diversitat biològica té el dret de continuar la seva existència. L'home i la seva cultura, com a producte i partd'aquesta diversitat, ha de vetllar per a protegir-la i respectar-la.
A més a més la biodiversitat és garantia de benestar i equilibri en la biosfera. Els elements diversos que constitueixen la biodiversitat conformen veritables unitats funcionals, que aporten i asseguren molts dels "serveis" bàsics per a la nostra supervivència.
Finalment des de la nostra condició humana, la diversitat tambérepresenta un capital natural.[11] L'ús i benefici de la biodiversitat ha contribuït de moltes maneres al desenvolupament de la cultura humana, i representa una font potencial per a fer front a necessitats futures.
Considerant que la diversitat biològica des del punt de vista dels seus usos presents i potencials i els seus beneficis, és possible agrupar els argument en tres categories principals.
Elpaper ecològic
Fa referència al paper de la diversitat biològica des del punt de vista sistèmic i funcional (ecosistemes). En ser indispensables en la nostra pròpia supervivència, moltes d'aquestes funcions s'acostumen a anomenar "serveis":
Els elements que constitueixen la diversitat biològica d'un àrea són els reguladors naturals dels fluxos d'energia i de matèria. Compleixen una funció importanten la regulació i estabilització de les sòls i zones litorals. Per exemple, en les vessants muntanyoses, la diversitat d'espècies en la capa vegetal forma teixits que protegeixen a les capes subjacents de l'acció mecànica dels elements com el vent. La biodiversitat juga un paper determinant en processos atmosfèrics i climàtics. Molts intercanvis i efectes de les masses continentals i els oceansamb l'atmosfera són producte dels elements vius (evotranspiració, cicle del carboni, ...). La diversitat biòtica d'un sistema natural és un dels factors determinants en els processos de recuperació i reconversió de nutrients. A més, alguns ecosistemes presenten organismes o comunitats capaces de degradar toxines, o de fixar i estabilitzar compostos perillosos de manera natural.
El paper científicLa biodiversitat és important perquè cada espècie pot donar una pista als científics sobre la evolució de la vida. A més, la biodiversitat ajuda a la ciència a entendre com funciona el procés vital i el paper que cada espècie té en l'ecosistema.
El paper econòmic
La biodiversitat és el primer recurs per a la vida diària. Un aspecte important és la diversitat de la collita, també anomenadaagrobiodiversitat.
La majoria de les persones veu la biodiversitat com un dipòsit de recursos útil per a la fabricació d'aliments, productes farmacèutics i cosmètics. Aquest concepte sobre els recursos biològics explica la majoria dels temors de la seva desaparició. En canvi, també és l'origen de nous conflictes que tracten amb les regles de divisió i apropiació dels recursos naturals.
Alguns dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La biodiversitat
  • Biodiversitat Del Territori Espanyol
  • Biodiversitat En L'Àmbit Valencià
  • deforestaci i perdua de biodiversitat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS