Biografia Enric Valor

Páginas: 3 (504 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2014
Enric Valor nasqué al si d'una família acomodada rural de Castalla. Estudià per a mestre mercantil a l'Escola de Comerç d'Alacant i després es dedicà a la indústria del calcer, primer a Elda idesprés a Mallorca on va impulsar la Secció Jurídica de la Unió Nacional de Fabricants de Sabates.
És a Alacant on Enric Valor comença la seua tasca com periodista i escriptor. L'any 1930, als dinou anys,entra en la redacció d'El Tio Cuc, un periòdic satíric d'ideologia republicana. Inicialment aquest periòdic escrivia amb un valencià prou dialectal i una ortografia castellanitzada. Valor va publicantun curs d'ortografia, seguint les normes fabrianes, la qual cosa va convertint ‘El Tio Cuc', a poc a poc, a la normativa actual.
Proclamada la República, i dins de l'eufòria republicana, desenvolupàtambé la seua faceta com activista polític. Publicà articles al diariEl Luchador sobre la catalanitat d'Alacant. Va fundar l'Agrupació Regionalista Alacantina, de caràcter nacionalista. Dinsd'aquesta agrupació va fer un programa de ràdio a Alacant on el mateix Valor parlava de nacionalisme i de l'Estatut del País Valencià, estatut que la guerra va truncar. També col·laborà en premsa nacionalistaa València: "La República de les Lletres", "El Camí", "El País Valencià".
Arriba a València poc abans de la guerra i, encetada aquesta, es concentraria en defendre la República. Després de laguerra, hagué de restringir la seua activitat política i es concentrà a l'obra literària. És als principis dels anys 50 on comença amb l'obra rondallística, que després resultaria en les Rondallesvalencianes (1950-1958). A poc a poc, i a mesura que el règim de Franco afluixava una mica, va tornar a l'obra lingüística i vora la dècada dels 60 començà a contactar, més o menys en la clandestinitat amb elsnacionalistes valencians més rellevants que havien sobreviscut la guerra, participant en nombroses tertúlies i posant les bases de la recuperació dels anys posteriors.
D'aquesta tasca es va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Enric valor
  • Enric Valor
  • BIOGRAFIA ENRIC
  • Enric valor
  • Enric Valor
  • Enric valor
  • Biografia de Balduino Enrico
  • Correcio Text Enric Valor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS