café de la granota

Páginas: 9 (2224 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2014

El Café de la Granota
Jesús Moncada





















Núria Borràs Pujol
2n de Batxillerat B
Curs: 2013-14

1- El barril del sabó moll.

El Pere Camps és el patró d’un llaüt. Aquest dóna ordres per descarregar barrils de sabó que estaven al port. Va ordenar a uns dels eons, en Florenci, que portés un barril a la botiga del’Adelaida, situada al final del carrer que feia pujada. El dia s’anava fent fosc i va començar a ploure. La gent del carrer va anar a buscar refugi, quan de sobte es va sentir un tro. Tots van mirar que havia passat i se’n van donar compte que el barril de sabó havia xocat al bar de l’Alexandra i s’havia convertit en espuma. La pregunta que es feia el veïnat era si al Florenci se li havia escapat elbarril per cansament o perquè estava enfadat, i en aquell moment el va deixar anar quan pujava el carrer.


2- La plaga de la Ribera

En Jeroni Sales és l’agutzil del seu poble des de fa 30 anys, i li envia una carta al director de la presó de Lleida en la qual li explica una preocupació que té.
Feia temps que es parlava sobre la construcció d’un nou ajuntament, fins que un dia durant unareunió a la sala d’actes, aquesta es va enfonsar. Era necessari buidar l’edifici per començar les obres, van fer lots amb el que hi havia dins i ho van repartir entre regidors i funcionaris. Al Jeroni li va tocar guardar els capgrossos, l’arxiu i un presoner, el Valerià.
En Jeroni i la seva dona van passar els primers dies amb l’ai al cor pel presoner. Però, poc a poc, van anant sentint al presoner comun membre més de la família. El Valerià explicava al Jeroni els seus intents d’arribar a convertir-se en un delinqüent professional, però tots els intents van fer fallida.
Per aquest motiu, en Jeroni escrivia al director de la presó per demanar-li si el Valerià podria rebre classes particulars per ser un bon criminal.


3- Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana

El cronista escoltaatentament les històries que succeeixen en aquella vila a prop de l’Ebre.
El senyor Cristòfol explica una anècdota que va passar el dia del partit més important contra els Masos del Cinca. Aquell dia hi va haver l’enterrament de l’oncle Nicolau. Va ser un inconvenient, perquè tothom volia veure el partit. Durant l’enterrament s’informava dels gols que marcaven. Donaven més importància al futbol que aldifunt.
Vint anys després, algunes persones segueixen recordant aquella tarda, alguns encara retreuen al fill gran de l’oncle Nicolau el fet de no poder veure el partit aquell dia.








4- Paraules des d’un oliver

El personatge principal va robar una collita d’olives, quan de sobte apareix l’Isidre, el botiguer i propietari de les olives, i l'enxampa enfilat dalt de l’arbre. Ell liexplica que no tenia males intencions i que no vol problemes, ja que segurament la seva dona s’havia oblidat d’informar-lo sobre la seva humil tasca. També li diu que estava amoïnat perquè li passés la temporada de la collita i havia decidit fer-li el favor de recollir-les. Però, la història no convens a l’Isidre i el fa fora a cops de bastó.


5- Informe provisional sobre la correguda del’Elies

Aquest conte narra en tercera persona els pocs minuts que l’Elies va córrer des de casa seva fins al Café del Silveri, on paren els autobusos per anar a Lleida. El cronista vol saber l’hora i la ruta de l’Elies. Pregunta als veïns, li donen informacions contràries, però finalment sap quin camí va seguir i perquè corria d’aquella manera.
L’Elies corria per poder dir-li al conductor de l’autobúsque no cal que li porti el medicament que li havia encarregat la seva dona. L’home es vol estalviar els diners dels medicaments.
Aquesta història queda gravada a la memòria del poble perquè tothom va veure la gran carrera.

6- Futbol de Ribera

Al cafè de la Granota hi ha una fotografia de 1958 on apareix l’equip de futbol de la vila. Cristòfol comença a explicar una història al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS