Cafe Granota

Páginas: 6 (1287 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2015
CAFÉ GRANOTA
1. Un barril de sabó moll

El vell Cristòfol explica una història que comença al port de Mequinensa. Al poble no es fabricava sabó moll, així que els navegants eren els que el portaven allà. 
Un dia que el vaixell lligava amarres al port, en Pere Camps, el patró, ordena al Florenci, un dels peons, que carregui amb un barril de sabó moll fins a la botiga de l'Adelaida. El peó, com nos'atreveix a dir-li que no, accepta.
En Florenci va fent rodolar el barril carrer amunt mentre la gent que el veu es burla d'ell. Al cap d'una estona comença a ploure i el barril que portava en Florenci rellisca carrer avall fins a esclafar-se contra el cafè de l'Alexandre. La gent del poble suposa que no va ser intencionat, sinó que el barril se li va esmunyir de les mans, però el que realmentpassà fou que el peó, en veure a en Pere Camps caminant per aquell carrer, va deixar anar el barril amb la intenció d'empentar al seu patró.


Vocabulari del capítol:
Estalzí: Sutge. Substància negra que prové de la combustió incompleta de les matèries orgàniques i es diposita en les xemeneies i els tubs que condueixen el fum.
Llaüts: Embarcació de poc tonatge
Escarnis: Burles.
Batussa: acte debarallar-se a cops
Ufanós: que presumeix d'ell mateix o d'alguna cosa.
Caloi: persona desvalguda, indefensa.
Catxamones: cop a la galta.
Xollar: Tallar arran els cabells
Albardar: enganyar
Foragitada: expulsada


2. La Plaga de la Ribera

La història tracta d’en Jeroni que escriu una carta al director de la presó de Lleida on li explica, que, feia temps volien enderrocar la Casa de la Vila perconstruir-hi una de nova, i a causa de això, com no tenien un lloc on guardar tots els mobles i trastos van decidir repartir-se’ls fins a estrenar la nova Casa de la Vila. Li explica que a ell li va tocar acollir a un pres, en Valerià juntament amb altres pertinences. A continuació parla sobre la història d’en Valerià de com ell des de petit volia ser un delinqüent de categoria i no ho aconseguia.Finalment, després de tota l’explicació, en Jeroni proposa al director que acolli en Valerià perquè pugui aprendre l’ofici de delinqüent.

Vocabulari del capítol


Espill: Mirall
Dropos: Dròpols, no gaire llestos
Bresca: Estructura de cera de rusc, constituïda per les abelles, composta per cel·les hexagonals.
Ban: Disposició de caràcter general en forma d’ordre.









3. Absoltes i sepeli de NicolauVilaplana

En Nicolau, un veí del poble de Mequinensa, mor el mateix dia en el qual l'equip de futbol local juga un partit molt esperat pels ciutadans del poble. Per aquest motiu, la meitat dels veïns de Mequinensa no poden anar al partit, ja que han d'estar presents a l'enterrament. Quan el partit comença, els presents al funeral estan més interessats pel que succeeix al partit que perl'enterrament, ja que des de l'església es poden escoltar els crits. Finalment, quan porten el taüt cap al cementiri, el fill del Nicolau atura l'enterrament en passar pel camp de futbol per tal que tots puguin veure el partit. En acabar, els aficionats i l'equip local acompanyen al mort fins al cementiri.

Vocabulari del capítol:
Absolta: Responsori que es diu per als difunts.
Sepeli: Acció d'inhumar uncadàver, especialment amb la cerimònia adient.
Escanya-rals: Persona molt avariciosa.
Espatotxí: Persona de molta vivor, de molt enginy.
Eixir: Sortir.
Maçolada: Cop amb una maça gruixuda.
Ferams: Tota mena d'animals silvestres.
Ascles: Crits.
Bandarra: Persona sense cap mena d'escrúpols; brètol.












4. Paraules des d’un oliver

Aquesta història està presentada en forma de monòleg d’un homeque decideix agafar-li les olives a un amic seu, l’Isidre, perquè no se li fessin malbé, ja que l’Isidre no tenia temps de collir-les.
L’amic va dir a la Basilissa, la seva dona, que li digués a l’Isidre que ell li colliria les olives però la Basilissa va oblidar-se de donar l’encàrrec, llavors quan l’Isidre es troba al seu amic fent el treball es pensa que l’està robant. El seu amic intenta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS