Café para todos

Páginas: 3 (680 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2013
HISTÒRA DEL ''CAFÉ PARA TODOS''

-Durant 40 anys en la dictadura de Franco, Espanya es dividia en províncies. Les regions eren simples divisions geogràfiques.
Catalunya havia aconseguitl'autonomia durant la República, el país Basc havia pogut ser autònom durant la Guerra Civil, i Galícia només havia pogut arribar a votar el seu Estatut. Però Franco va suprimir les autonomies i va afusellarel President de Catalunya.
Quan mor Franco l'any 1975, Catalunya recupera l'autonomia, però també es va concedir a totes les regions Espanyoles i això és el que es coneix com a ''Café para todos''.L'any 76, després de la mort de Franco, la repressió perdura junt amb una crisi econòmica bastant forta i repetides manifestacions arreu del país demanant llibertat i Estatut d'autonomia.
El julioldel 76 el Rei atorgà la presidència a Adolfo Suárez, ja que el Rei creu que portarà millor la presidència que el seu antecessor Arias Navarro. La setmana Santa del 77 Suárez posa en marxa un projecteper fer una Constitució en la qual s'hi preveia una àmplia descentralització i una autonomia per 3 províncies: Catalunya, Euskadi i Galícia (considerades històriques), però aquell intent no va reixir,ja que tots volien descentralització per igual.
Al juny del 77 es celebren les primeres eleccions democràtiques des de la República, en què Suárez surt guanyador, en canvi a Catalunya surt com aguanyador un partit d'esquerres (PSUG). Al mateix any Terradelles torna a Barcelona i es reestableix la Generalitat (acords Perpinyà), mentre que Suárez anuncia que tindran autonomia totes aquelles regionsque ho demanin.
A partir d'aquí es van originar diversos conflictes, com el del País Basc que volia l'annexió amb Navarra però els de l'UCD es van negar, el conflicte de Castilla amb Cantàbria queva consistir en què Miguel Ángel Revilla no volia que Cantabria formés part de Castilla, i va ser el primer en llençar la idea i el que creà el Partido Regionalista de Cantabria i per últim van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cafe para todos y su historia
  • Una para todos...y todas para uno
  • Todos para uno, uno para todos
  • CUANTICA PARA TODOS Y PARA TODO
  • El poliamor, uno para todos, y todos para uno
  • todos para todos
  • de todo para todos
  • De todo para todos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS