Camp gravitatori

Páginas: 7 (1547 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2011
Camp gravitatori. Els planetes i els satèl·lits
Descripció del sistema solar.
El sistema solar està format per un conjunt d’astres en òrbita al voltant del Sol, lligats per la força de gravetat que es va crear a partir del col·lapse del gran núvol molecular, fa uns 4.600 milions d’anys aproximadament. Els astres més destacats són els planetes (ordenats de menor a major distància del Sol)Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Plutó va perdre la categoria de planeta de la qual disposava anteriorment, ara és considerat un planeta nan. Tots aquests segueixen un recorregut el·líptic al voltant del Sol en una espècie de disc prim que s’anomena pla de l’eclíptica, el qual conté també 162 satèl·lits naturals, altres planetes nans i un gran nombre d’asteroides, meteorits icometes, està envoltat pel medi interplanetari, format de gas i pols.

Aquests són els planetes i planetes nans que giren al voltant del Sol. FONT – Google Imatges

Aquest conjunt està situat en un dels braços de la galàxia espiral Via Làctia, giren al voltant del seu centre des de 26.000 anys-llum de distància i a una velocitat de 220km/s.
Explicació dels moviments planetaris. El Sol, laLluna i el seu moviment aparent al cel nocturn.

Òrbita dels planetes al voltant del Sol. FONT – Google Imatges
El moviment dels planetes normalment és directe, és a dir, d’oest a est, però a vegades retrocedeixen durant un breu espai de temps movent-se d’est a oest, generant així un moviment retrògrad. Ptolemeu va idear una teoria geocèntrica per tal d’explicar aquests moviments. En aquesta, laTerra era immòbil, el centre de l’univers. Més tard, però, Copèrnic descobreix que la Terra es movia al voltant del Sol com un planeta més, una teoria coneguda com teoria heliocèntrica. D’aquesta manera, el moviment dels planetes és la combinació del moviment al voltant del Sol i del moviment de la Terra.

Les configuracions del moviment planetari varien en funció de que el planeta siguiexterior o interior. Els planetes exteriors són Júpiter, Saturn, Urà i Neptú, i s’anomenen així perquè tenen òrbites exteriors al cinturó d’asteroides, mentre que els interiors (els que tenen òrbita interior al cinturó d’asteroides) són Mercuri, Venus, la Terra i Mart.

El Sol és un estel de forma esfèrica de plasma, formada majoritàriament per hidrogen i heli. Està situat al centre del sistema solar,i els planetes, cometes, asteroides, planetes nans i tot el medi interplanetari que hi ha enmig l’orbiten.

Imatge del Sol. FONT – Google Imatges

És l’astre més brillant del firmament, i la seva presència o absència en el cel determina el dia i la nit (en funció de la posició de la cara de la Terra davant del Sol). Desprèn una gran quantitat d’energia, la qual és aprofitada pels éssersfotosintètics, els quals són la base de la cadena alimentària. D’aquesta manera, el Sol és la principal font d’energia de la vida i forma els processos climàtics.

Imatge de la Lluna. FONT – Google Imatges
La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la Terra. El seu diàmetre és de 3.475km i orbita a una distància de 384.400km. Té una massa molt menor a la terrestre, i la seva gravetat és aproximadamentuna sisena part de la de la Terra. La seva superfície està plena de cràters i té una atmosfera molt tènue.

La seva òrbita descriu una el·lipse al voltant de la Terra i la distància entre ambdós és variable així com la seva velocitat orbital. Per efectes gravitatoris, el període de rotació lunar està sincronitzat amb el seu període orbital de manera que la Lluna sempre mostra la mateixa cara capa la Terra, una rotació anomenada síncrona.

Aquest satèl·lit té dos moviments com la Terra: el de rotació i el de translació. Gira i dona una volta al voltant de la Terra en el mateix període de temps, el qual és aproximadament de 28 dies. Aquest primer moviment, el de rotació, produeix que la Lluna avanci al voltant d’uns 12 graus al cel cada dia.També dona una volta relativa al Sol en uns...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Campo gravitatorio
  • Camp gravitatori
  • Campos gravitatorios
  • Ejercicios campo gravitatorio
  • Gravedad Fuerza Campo Gravitatorio
  • Formulas Campo Gravitatorio
  • Campo Gravitatorio y Magnetico
  • Campo gravitatorio terrestre

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS