Canvi climàtic.

Páginas: 8 (1821 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2011
El canvi climàtic a Catalunya. Causes, conseqüències i solucions.

Meritxell Grabulosa Olivé
Àrea de Tecnologia
2nA

EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA.

Causes.

La humanitat està degradant el nostre planeta. Les causes són les següents; força nombroses, per cert.

• El diòxid de carboni, també conegut com a CO2. L’home produeix 1,9CO2/pps. Quan parlem de contaminació, aquest gas ésel primer que ens ve a la memòria.

• El transport també és un problema. No ens dóna la gana d’aparcar el cotxe pels trajectes curts, i no sembla que sapiguem de l’existència dels transports alternatius, com el metro (si n’hi ha) i l’autobús. El 50% de la contaminació en transports es deu als trajectes curts; i el turisme, que envia a l’atmosfera 200grs de CO2 per cada quilòmetre, el 24% deltotal.

• La indústria. Tot i reduir les emissions de CO2, encara la xifra de tones que s’envien a l’atmosfera és molt alta. Un dels més importants contaminants és la producció de ciment, ja que per cada tona d’aquest que es produeix, s’envia a l’aire 0,2 tones del gas contaminant.

• Els arrossars, qui ho havia de dir! Doncs sí, produeixen Metà (CH4), un altre gas d’efecte hivernacle.Per cada metre quadrat d’arrossar, s’envien 20grs de CO2 cada any a l’aire. I això no és tot: el metà contamina 25 vegades més que el CO2!

• Els camps. Quan s’ha de parlar de contaminació i d’efecte hivernacle, hem de parlar més aviat d’adobs o fertilitzants. Aquests aporten N2O, que contamina 200 vegades més que el conegut CO2. I no s’acaba aquí: aporta un 12% de la contaminació totald’aquest apartat.

• I els animals, els plàcids i insospitables animals, també contaminen, com tot. Els gasos de les vaques, que s’envien a l’atmosfera, també contaminen molt, per impensable que sembli!

• Però el primer lloc el té l’activitat humana. Ara no ens referim ni al que construeixen ni al que poden construir per degradar més el planeta, ara només ens fixem en la persona en si.Només per respirar ja destinem 1,4 quilos de CO2 cada any però, per sort, es compensa amb les plantes del planeta. Més dades? Sí, n’hi ha. Els catalans produïm entre una i vuit tones de CO2, els americans, unes vint, i els australians, unes vint-i-nou!

• Hi ha gent que es dedica a estudiar aquest fenomen. Manuel Libre es dedica a estudiar el que suposa aquest canvi climàtic, i el senyor JosepEnric Llobat ha escrit el llibre “El canvi climàtic a Catalunya” tot comentant els problemes i les conseqüències d’això, i avaluant-ne les solucions que hi podem trobar. Però es necessita molt més que gent que hi pensi, cal que tota la nostra societat canviï, i això és el més gran repte.

Conseqüències.

Això sí, sense resultats a tant mal que li estem fent al planeta, no ens hi estem quedantni ens hi quedarem pas.

Els meteoròlegs asseguren que les temperatures ascendiran (i, ara per ara, ja ho estem notant), hi haurà més xafogor, més pluges però més intenses i sobtades, i la temperatura del mar pujarà (el que pot arribar a provocar desastres tan terribles com ara huracans).
Això que han dit de les pluges, que seran intenses i sobtades, s’anomenen “pluges torrencials”, i aquestesaigües que venen de cop no són com quan plou regularment, cau tanta aigua en tant poc temps que no es pot ni aprofitar ni emmagatzemar, o sigui, que no ens serveix per a res, només per a més i més problemes.

A causa de que les pluges seran més escasses però intenses i sobtades, pot repercutir molt en la producció catalana. Avui dia, produïm molt però, a la que hi hagi sequera, tot anirà enorris; avui dia, tenim molta productivitat, però és a base, sobretot, d’adobs químics, de coses artificials, i cada cop els aliments seran més cars i més difícils de produir en condicions sense intervenir-hi massa.

Els pobles costaners estan en perill de desaparèixer, engolits pel mar, a causa del augment de les temperatures, ja que aquest augment fa desglaçar els glacials, i que a causa de tot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • el canvi climatic
  • El canvi climàtic
  • Canvi climàtic
  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • Canvi climàtic.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS