Casa greco-romana. historia del arte

Páginas: 8 (1859 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2011
Laura Garrit Ruiz
Història de l’art; La casa Grega i la casa Romana.

La casa Grega.
La casa humil.
Mentre a Atenes es construïen temples en àrees religioses, edificis a l’àgora i altres edificis urbans i civils de “qualitat”, les àrees de residencia tenien un aspecte molt pobre. Els carrers eren sense empedrar ni il·luminar a la nit i tenien Canals de residus al descobert. Les cases erenmolt senzilles per majoria. Constaven d’una planta baixa amb dues o tres habitacions i el terrat. Les finestres eren molt petites, si n'hi havia, però les parets eren de tovots i els lladres podien entrar foradant la paret.
La casa benestant.
En canvi i evidentment les cases dels atenesos benestants eren bastant diferents. Per començar la planta, més o menys quadrada, estava centrada en unpati al principal de la casa, al qual donen les habitacions, sovint a través d'un porxo sostingut per columnes (peristil). La casa tenia una o dues plantes. Les cambres principals eren:
* l'oíkos o menjador, amb la cuina adossada,
* l'andrón era la sala més ben decorada, precedida per un vestíbul. Estava destinat als banquets dels homes.
* el gynaikón o gineceu eren les habitacionsdestinades a les dones i als infants. Ocupaven la part més allunyada de l'entrada o el primer pis.
La decoració i el mobiliari de les cases riques va anar enriquint-se des del s. V a.C. al luxe de l'època hel·lenística, en la qual l'interior s'omple de mosaics, vasos, frescos. Els mobles eren llits de menjador i de dormir, petites taules, tamborets, baguls per guarda-hi la roba, etc...
Un patiinterior proporcionava llum i aireig a les habitacions que donaven a ell. No eren cases massa còmodes ni agradables, però eren suficients per satisfer les necessitats dels seus habitants.

Al segle IV a. C., els canvis polítics i econòmics de les ciutats van motivar que els ciutadans es desentenguessin dels assumptes polítics i no hi participessin tant de la vida del carrer.
Per això, cada vegada hiva haver més demanda de comoditats i espais a l'interior de les vivendes.
Finalment, en època hel·lenística, les cases es fan més luxoses. Les cases dels rics estan fetes a base de materials nobles.
Les sales fetes per rebre visites tenien generalment un vestíbul i un menjador que solen estar a la part més accessible de la casa. El nom d'aquestes habitacions, andron significa "apartament delshomes', ja que les dones i els nens ocupaven les habitacions més allunyades del carrer, o eren al pis superior.

Els mobles no eren complicats, i servien per a una vida social relativament simple. Hi havia baguls i divans per menjar o dormir indistintament. El qrovno "era un seient honorífic, reservat al propietari de la casa o a l'hoste més distingit. La taula en què es servien els àpats era unamena de taula.

Als barris populars la majoria de les cases era molt petita i tenia només una planta baixa amb dos o tres minúscules habitacions. Els aliments es cuinaven a l'aire lliure, sobre un braser, ja que sembla que fins al segle IV a. De C. les cases no disposaven de cuina.

La casa romana
Per les seves diferents característiques el domus es pot classificar en tres classes diferents:La Casa senyorial: vivenda particular, ocupada normalment per un sol propietari i la seva família.
La insula: vivendes de diversos pisos construïdes per albergar un cert nombre de famílies diferents
La Vila o villa: casa situada al camp i que podia estar dedicada a l'esbarjo, en el cas del qual es considera una vila urbana o bé, a més de servir per descansar, serveix també com explotacióagrícola o ramadera, denominant llavors vila rústica.
La casa senyorial:
* Ocupada per una sola família.
* L’aire i la llum entraven a l’interior des del centre de la casa, és a dir, que en el sostre hi havia dues obertures i al voltant d’aquestes s’hi trobaben les habitacions.
* No hi havia no hi havia finestres i per tant no es podia veure l’exterior o entorn de la casa des de dins....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arte greco romano
  • Arte greco-romano
  • Historia del arte
  • Historia del arte
  • Historia De Arte Romano En Extremadura
  • Historia Del Arte Romano
  • Historia Arte Románico
  • Historia del arte romano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS