Casos Ética Psicologia

Páginas: 10 (2386 palabras) Publicado: 27 de junio de 2012
ÉTICA DE LA INTERVENCIÓ PROFESSIONAL


Per a que l’actuació del psicòleg sigui correcta en aquest cas, s’hauran de prendre les precaucions necessàries per no arribar a una pràctica injusta a través de la seva competència. S’han de respectar els principis ètics universals, ja que tot bon professional els segueix, els qual són: la justícia, la llibertat, la honestedat i la veritat. Per tant elpsicòleg haurà de seguir aquests criteris i deixar de banda les seves creences personals.

En aquesta situació, el psicòleg té un paper molt complex. En aquest cas existeix una gran propensió a posar el professional en una situació en la que es podrien vulnerar els principis ètics i les normes deontològiques, ja que la seva decisió objectiva podria veure’s afectada per les decisions independentsdels menors sobre els fets, principalment la del noi, no dir-li a la noia que té VIH. Basant-me en el principi de Responsabilitat del Meta-codi de la EFPA (1995) que diu “los psicòlogos seràn conscientes de las responabilidades profesionales y científicas de cara a sus clientes... Evitara producir daños, seran responsables de sus propias acciones ...” considero que el psicòleg per tal d’evitar unaactuació negligent o que vulneri els principis ètics o el codi deontològic que regulen la professió, hauria d’analitzar exhaustivament el cas amb la finalitat última d’oferir la millor intervenció possible.

En l’enunciat el professional, ha parlat amb els dos afectats per separat, decisió molt encertada per la seva part. El problema es basa en un embaràs d’una menor, i el més greu, un probablecontagi de VIH per part del pare.

Considero que existeix manca d’informació en el cas, per exemple situació familiar dels menors, possibilitats per criar a un nen petit, si compten amb l’ajuda dels seus pares, etc. Es totalment comprensible que amb una situació d’aquest tipus el psicòleg és plantegi si actua correctament i quines poden ser les conseqüències de la seva actuació. El psicòleghaurà de seguir les normes ètiques i de comportament professional que marquen els codis ètics i deontològics. Aquests principis ens ajudaran a aclarir i garantir que s’actua amb ètica i es millorarà la relació entre pacients i el psicòleg.

Tenint en conte que es tracta d’un cas social, els principis bioètics que haurien de ser prioritaris serien el de no maleficència i el de justícia. Crec que elpsicòleg actua sense intenció de causar-li mal a cap dels dos joves, malgrat que podria perjudicar als menors si de forma involuntària si les seves apreciacions no s’ajusten al més necessari per als tres: la noia, el noi i el futur nadó.

El principi ètic bàsic de la psicologia més general és el respecte a la dignitat humana. A continuació es treballaran tots els principis i les normes de lapsicoética aplicades al cas:

El principi de beneficència: evidentment el psicòleg vol el bé pels afectats, tant del noi, la noia i el futur nadó. Té una responsabilitat i intentarà fer el bé per a tots tres. Per una banda el psicòleg pot respectar la voluntat del noi i no dir-li a la noia que pot estar contagiada de VIH, però no crec que sigui correcte perquè terceres persones estan afectades. Potintentar persuadir al noi per que li expliqui la situació a la noia i així portar a terme el seu deure de beneficència.




Si el psicòleg li confessés a la nena que pot haver-se contagiat de VIH, podríem dir que si es compleix el principi de beneficència, ja que el psicòleg actua per tal d’assegurar el benefici de l’adolescent i del nadó, però per altra banda haurà trencat el seu compromísde secret professional amb el noi. Si es donés aquest cas seria necessari que assumís la responsabilitat de les possibles conseqüències que se’n derivin de les seves accions. Hauria de localitzar possibles conflictes i avaluar possibles riscs.

El principi de no maleficència: el psicòleg te la obligació de no lesionar la integritat de les persones, la seva actuació no pot produir mals als seus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Etica Y Psicología
  • Ética en la Psicología
  • La etica en la psicologia
  • Etica de psicologia
  • Etica de psicologia
  • Ética En Psicología
  • Etica y psicologia
  • la etica en psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS