caste

Páginas: 58 (14373 palabras) Publicado: 20 de enero de 2014
es comprometen a estimar-se, ajudar-se mútuament i viure junts, mentre visquin, amb la finalitat de procrear i educar la descendència.
Segons el catolicisme, en aquest tipus de matrimoni els ministres del sagrament són els propis cònjuges, i el sacerdot és el testimoni qualificat en nom de d'aquesta església. El fet que el considerin com un sagrament vol dir que creuen que Déu atorga la sevagràcia a través de la mútua acceptació del compromís.
També creuen que el símbol del matrimoni és l'amor entre Crist i la seva església.

Dones i activisme catòlic: l’Acción Católica de la Mujer entre 1919 i 1950*
per Inmaculada Blasco Herranz
RESUM:
Aquest article presenta una anàlisi del desenvolupament del moviment catòlic fe- mení en l’Espanya de la primera meitat del segle XX que intentasuperar les aproxima- cions al tema des de la història contributiva. S’hi proposa, en conseqüència, la seva inclu- sió en el marc del procés de democratització política en l’Espanya de la Restauració, i dels esforços del catolicisme social i polític per exercir una política de masses, tant en aquell context com en el de la democràcia formal- ment igualitària que va suposar la Segona República.Aquest enfocament permet inter- pretar l’acció pública de les militants catòli- ques com a part integrant d’un complex procés de construcció de la ciutadania social i política de les dones, al qual les activistes catòliques van aportar una particular versió de ciutadania femenina basada en el catoli- cisme, les diferències de gènere i el nacio- nalisme espanyol. Per fi, s’analitza la profundareorientació que va experimentar l’esmen- tat activisme catòlic femení durant la guerra civil i els primers anys del franquisme.
PARAULES CLAU:
Catolicisme social i polític, feminisme catòlic, Espanya del segle XX.
ABSTRACT:
This article offers an analysis on the women’s catholic movement in Spain along the first half of the Twentieth Century. Its purpose is to include that issue whithin thehistorical frame of the political demo- cratization process during the last period of Spanish Restauración, as well as unders- tandig it as a part of the efforts of social and political catolicism oriented to a prac- tice of mass politics along that context and that of the democratic Second Republic. The focus adopted allows to interpret catholic women’s public action as belon- ging to a complex process ofsocial and political female citizenship, to which these activists offered a particular version of women’s citizenship based on catolicism, gender differences and Spanish nationa- lism. Finally, the article analyses how Civil War and Franco’s regime involved a deep reorientation of discourse and practice of women’s catholic activism.
KEY WORDS:
Social and political Catholicism, catho- licfeminism, twentieth century Spain.
Recerques 51 (2005). 115-139

* Aquest article s’inscriu en el marc del projecte d’investigació Origen y desarrollo de la ciudadanía política en España. El caso de Canarias. Universidad de La Laguna.
116 INMACULADA BLASCO HERRANZ
Moviment catòlic i ciutadania femenina en els anys vint: el feminisme catòlic
Les diferents manifestacions del moviment catòlic que esdesenvoluparen a Espanya des de final del segle XIX s’han interpretat com a part d’un fenomen que responia, de manera organitzada, a la secularització social i que, per tant, va centrar en la reconquesta de la societat per al cristianisme el seu objectiu principal. Però, al mateix temps, van constituir un element rellevant del procés de modernització dels comportaments polítics, en el sentit queacceptaren, de facto, el sistema liberal i els seus instruments després de la política de rallié- ment impulsada per Lleó XIII.1 En la seva resposta al liberalisme, els catòlics espanyols es van proposar, en l’última dècada del segle XIX i les dues primeres del XX, la mobilització del suport, per al seu projecte polític, tant d’aquells que se suposaven els seus aliats naturals (els grups...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • caste
  • castas
  • castas
  • Caste
  • Caste
  • Castas
  • caste
  • Las castas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS