Catàla Romanticisme

Páginas: 14 (3277 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2014
ROMANTICISME
El moviment romàntic es d'origen alemany i anglés pero el terme “romàntic” prové del francés roman que actualment significa novel.la. El Romanticisme es el moviment estètic que es va iniciar a mitjan segle XVIII (18) i va durar un segle mes o menys. Es va iniciar en una época que va ser un període de civilització europea que va des de mitjan segle 18 fins a mitjan segle 19, que vacondicionar l'art, la sensiblitat i les actituds dels artistes europeus durant aquests anys, hi va haver una nova manera de veure el món que donava més importància a la passió que a la raó (a la que es va donar molta importància a la il.lustració), els artistes van tenir una actitud de revolta.

El romanticisme es va originar a Alemanya on hi va comensar a haver una actitud de revolta contra elclassicisme de la il.lustració. El 1770 un grup d'artistes van inaugurar el moviment Sturm und Drang (tempesta i assalt)que s'enfrontava al classicisme il.lustrat i tenia com a objectiu recuperar l'entitat històrica i cultural pròpia. Això ho trobem explicat a la novel.la Els sofriments del jove Werther de Goethe.

A Anglaterra també va tenir importància el romanticisme alemany, tambe cercavenla seva pròpia història cultural. Els autors anglesos son Shakespeare que va ser un model i va donar exemple de la revolta estètica amb drames de passions sense convencionalismes ni regles preestablertes. També va destacar Lord Bryon amb obres poètiques amb un menyspreu de la moral convencional.

A França el romanticisme hi va arribar més tard per diverses raons: hi havia un fort esperitneoclassicista i el romanticisme provenia d'alemanya, un país considerat enemic. Per això al principi el moviment romantic es considerava reaccionari i antirevolucionari i no va triomfar del tot fins al 1830 quant es va estrenar l'obra de teatre Hernani de Victor Hugo. També van ser importants en aquesta època l'obra de Jean-Jacques Rosseau que va elaborar la teoria del Bon Salvatge segons la qual lapersona posseix una bonadat natural que només la civilització pot corrompre i Madame de Staël.

LES CARACTERÍSTIQUES GENERALS DEL ROMANTICISME
El romanticisme europeu, tant a Alemanya com a Anglaterra i França, va tenir un vessant liberal i un vessant conservador, aixó va influir posteriorment a L'Estat Español. Segons Vistor Hugo el romanticisme és el liberalisme en literatura. Les caracterísiquesprincipals de moviment son:

El romanticisme es una revolta: L'esperit romàmntic va sorgir com un enfrontament. Uns defensaven el classicisme de la raó per damunt de tot (Il.lustració) i altres defensaven la llibertat creadora i donaven importància al món irracional de les passions humanes. Auqest enfrontament també era un conflicte generacional:
Els romàntics són jovesn que volen sorprendre idesconcertar als conservadors mitjancçant els exessos i la originalitat en la vestimenta.
Els conservadors volen rigor i mesura.
El romanticisme és un estat anímic: El sentiment romàntic es la insatisfaccióque dona lloc a dues actitus:
-L'entusiasme, si l'individu es llança amb passió a la recerca d'un ideal
-La decepció, si la malencolia domina a l'individu.
Els romàntics es centren en elseu món interior i tenen culte al “jo”.
El romanticisme és un programa literari:
-La importància de l'individu. Consideren que el més important d'una persona es el seu esperit, el seu aspecte anímic i no la raó com anteriorment,
- El lirisme defineix una manera d'expressar-se: un llenguatge apassionat, exaltat que pretén comunicar una emoció, utilitzaven molt les invoacions i les exclamacions.-La llibertat de les regles . En la revolta romàntica es va produit l'alliberament del teatre i del vers (poesia) que havien estat sotmesos a estrictes regles clàssiques. Va sorgir una literatura inquieta, dinàmica , sense limits ni en la inspiració ni en l'expressió i que imposava la llibertat creadora. Els autors romàntics cercaven la màxima expressivitat utilizant tots els recursos: van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ROMANTICISME
  • El Romanticisme
  • Romanticisme
  • Romanticism
  • EL ROMANTICISME
  • Romanticism
  • Romanticism
  • Romanticisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS