Catalanisme

Páginas: 4 (913 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014
CATALANISME(1833-1901)


Les primeres mostres de defensa popular del particularisme català foren les bullangues(moviments populars) de 1835 a 1843( van reivindicar democratització idescentralització) i el carlisme ( reivindicador dels vells furs de la Corona d’Aragó i dels seus costums i tradicions)

L’antecedent més clar del catalanisme polític va ser el federalisme difós pels primersrepublicans, com Abdó Terradas. A partir de 1868, el Partit Republicà Democràtic Federal ( liderat per Francesc Pi i Maragall i Josep M Vallès i Ribot) va demostrar la significativa implantació aCatalunya d’aquest ideari.


Valentí Almirall, forjat a les files federals( va ser el portaveu del Pacte de Tortosa, una iniciativa del 1869 que reivindicava l’antiga Corona d’Aragó com a modelconfederal), va ser cabdal en la maduració d’un catalanisme polític.

L’any 1880, Almirall, va organitzar el Primer Congrés Catalanista , en un intent per aplegar els corrents progressista i conservador ques’anaven definint al si del catalanisme. Aquest va ser l’embrió del Centre Català de 1882, partit polític netament catalanista

El 1883 el centre català va convocar el Segon Congrés Catalanista, on esconfigura el catalanisme polític:

Crítica al centralisme burgès català( partit dinàstic) i aboga per abandonar-los i militar en formacions exclusivament catalanes .
Cooficialitat llengua catalanaConservació del dret català
Proteccionisme
Evidencia la divisió del catalanisme entre els més progressistes i els més conservadors.

Almirall va redactar el Memorial de Greuges, el primermanifest polític unitari del catalanisme, que es va lliurar el rei el març de 1885. El memorial critica el centralisme; demana l’harmonització d’interessos de les diferents regions; defensa el proteccionismei defensa el dret civil català.
La mort del monarca en va limitar l’eficàcia, però el manifest va aproximar la burgesia catalana a un projecte polític al marge dels partits dinàstics.

El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • Catalanisme
  • CATALANISME
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS