Catalanisme

Páginas: 4 (913 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2012
Assenyaleu la importància de Valentí Almirall dins del moviment catalanista del segle XIX i indiqueu els trets més destacats del seu pensament polític.

Valentí Almirall va ser un delsprincipals impulsors del catalanisme polític. Va trencar amb el Partit Federal de Pi i Margall i va iniciar l’intent de crear una organització política específicament catalana. Amb l’objectiu d’unir totesles forces catalanistes, va convocar el Primer Congrés Catalanista (1880) i va impulsar la creació del partit el Centre Català (1882), encarregat de desenvolupar un programa reivindicatiu i de crearnuclis propagandístics del catalanisme arreu del Principat. El segon Congrés Catalanista (1883) convocat pel Centre Català, va acordar que els membres d’aquest abandonessin els partits dinàstics aCatalunya i creessin i s’impliquessin en organitzacions estrictament catalanes. L’any 1885, el Centre Català es va reunir per tal de redactar el primer manifest polític unitari del catalanisme, elMemorial de Greuges, per tal d’assolir una major projecció pública que es va entregar a Alfons XII. La mort del rei aquell mateix any va limitar l’eficàcia del document.

L’any 1886, Almirallpublicava Lo Catalanisme, on va establir les bases ideològiques d’un catalanisme progressista. El llibre explica la necessitat d’impulsar una forta tasca d’agitació cultural i la fundació d’una organitzaciópolítica interclassista amb capacitat per intervenir les eleccions.

El nou partit d’Almirall no va tenir molt èxit pel fet de ser massa catalanista per a la majoria dels republicans, massarepublicà per a la majoria dels catalanistes, massa radical per als conservadors i massa conservador per als radicals. L’intent d’Almirall per crear un partit catalanista laic, democràtic i d’esquerresva fracassar a la meitat dels anys 90.



Expliqueu l’evolució del catalanisme polític des del seu origen fins al 1900.

El catalanisme va iniciar-se al segle XIX com a moviment cultural de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • Catalanisme
  • CATALANISME
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS