Catalunya dins la corona d'Aragó

Páginas: 8 (1839 palabras) Publicado: 15 de abril de 2013
CATALUNYA DINS LA CORONA D'ARAGÓ



· L'EXPANSIÓ MILITAR A LA PENÍNSULA. LA RECONQUESTA

1.− Les causes de l'expansió militar ral segle XIII
Les causes son variades, una era la decadència dels regnes de taifes. Les principals eren les següents. La burgesia de Catalunya volia fer créixer el comerç pel mediterrani. Els nobles volien mes vassalls per enriquir−se cobrant els impostos. A més amés, l'augment de població als segles XII−XIII, va fer ques'haguessin de busca noves terres.
2.− Jaume I el conqueridor: Mallorca i valència
Mallorca i les Balears
Els mercaders i els nobles catalans van decidir que el primer objectiu a conquerir, serien les balears. per varies
raons, la més important era que era un molt bon centre de comunicacions. Les balears també eren en regne islàmicmolt ric. Jaume I va reunir a tots els nobles, clergues i comerciants per pactar el repartiment de les riqueses i la part
militar que aportaria cada un (vaixells arquers...) L'expedició constava de 150 vaixells entre d'altres coses, va desembarca a Santa Ponça el 31de desembre. Es va assaltar palma , la capital. Llavors es va ocupar Mallorca, les altres illes trigarien una mica més. (Menorca no vaser conquerida fins al 1287, sota el regnat d'Alfons , net de Jaume I).
València
Els nobles d'Aragó, van decidir de intentar la conquesta del regne taifa de valència. El rei, els nobles d’Aragó i
els ordes religiosos militars , van iniciar la conquesta del Maestrat i de la costa. Al any 1236, Jaume I va intervenir aconseguint la capitulació de valència (ciutat). Després d'un llarg setge, lafrontera va avançar fins al riu Xúquer. Ja més tard, l'ocupació militar va arribar al port de Biar. Finalment, ja al segle XIV, Jaume II va establir la frontera definitiva. La corona d'Aragó va conquerir els territoris d'Alacant Elx i Oriola.






EXPANSIÓ COMERCIAL I MILITAR A LA MEDITERRANIA

1.− L'expansió mediterrània s. XIII.XIV
Totes les conquestes de Jaume I van significarl'embranzida d'unes conquestes militars que el seu fill i el seu nét van seguir. Tot això responia a l'accelerament dels mercaders. D'aquesta manera, Pere el gran va conquerir Sicília al any 1282. Sicília era un centre molt estratègic per al comerç. Aquesta conquesta va produir un enfrontament entre la corona d'Aragó i la família francesa de Anjou.
Pere el gran va vèncer gràcies a Roger de Lluria i alsalmogàvers, uns grans mercenaris. Jaume II va començar la conquesta a Sardenya cap a l'any 3123.
2.− les rutes comercials catalanes
Els mercaders catalans, valencians i mallorquins, interessats en ampliar el mercat, van donar suport a aquesta política militar. Per això donaven naus i diners als reis. Els mercaders volien poder establir rutes estables cap a Itàlia el regnes musulmans del nordd'Àfrica, i el pròxim orient. Així va sorgir la ruta d'ultramar, gràcies a ellapodien vendre els productes prominents d'aquelles terres a Europa.
3.− els sistemes mercantils: els consolats
La gran impulsora principal d'aquest comerç va ser Barcelona. Barcelona va organitzar un sistema jurídic per controlar−lo. Barcelona tenia un gran centre comercial que rebia el nom de Llotja, a la Llotja es trobavenmercaders de totes les nacionalitats hi i pactaven el preu dels productes. A tots el ports principals de la mediterrània hi i havia un cònsol, el consol era l'encarregat de resoldre els
problemes que sorgien entre mercaders. El consol vivia al alfondec. Al alfondec hi havia un magatzem, al seu voltant si construïen edificis com ara dormitoris o, capelles. A finals del segle XIV, Barcelona tenia42 consols per la mediterrània.
El consolat de mar era el centre dels consols, era un tribunal amb la seu a la Llotja. Aquest tribunal era l'encarregat de resoldre problemes mercantils i marítims, sobre patrons...Les normes que va escriure aquest tribunal es van recollir en el llibre del consolat de mar, i s'acceptaven a gran part del mediterrani.








· LA SOCIETAT CATALANA (s....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Corona d'Aragó, segle XIII
  • 1º Lliurament Catalunya Dins Seglexx
  • La corona d'aragó
  • Catalunya Dins l'Espanya Del Segle Xx
  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • Corona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS