Catilina

Páginas: 3 (645 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2015

Aya Imrouten
Llatí 1r Batx B
20-04-2015
3r Tr
SAL·LUSTI
De família benestant, però no noble, estudià a Roma i aspirà a la carrera política (cursus honorum). Expulsat del senat (50 aC), hi retornàl’any següent de la mà de Cèsar, amic i protector seu, que li atorgà el càrrec de procònsol a l’Àfrica (46 aC). De retorn a Roma i a la mort de Cèsar, deixà la política activa i es dedicà a les lletres.La seva vil·la (Horti Sallustiani) fou seu d’una tertúlia famosa i allí escriví les seves obres: dues monografies quasi-biogràfiques (Catilina i Iugurtha), on denuncia els “monopolis” polítics delsnobles. Ambdues d’estil sobri i elegant, foren model dels historiadors futurs. Escriví també un llibre d'Històries, avui quasi perdut totalment. L’obra de Sal·lusti, especialment els pròlegs, restàmodel d’escoles retòriques i fou objecte de recuperacions moralitzadores. El testimoni més antic de Sal·lusti als Països Catalans és del 1380, que és citat el De conjuratione Catilinae en la carta decessió de la biblioteca històrica de Pere III a Poblet, redactada per l’humanista Bernat Miquel, secretari de la cancelleria reial.
CICERÓ
Marc Tul·li Ciceró, en llatí Marcus Tullius Cicero, (Arpinum, 3de gener de 106 aC – Formia, 7 de desembre de 43 aC. Fou un polític, filòsof i orador de l'antiga roma. És el personatge de l'antiguitat de qui es coneix més bé la seva vida gràcies a la biografia queen va escriure Plutarc, a les seves abundants epístoles -que encara es conserven- i als seus discursos i obres retòriques i filosòfiques, que han sobreviscut en la seva gran majoria. Ciceró és undels autors més importants de la literatura llatina clàssica i un dels que més esplendor ha donat a la llengua llatina.
In L.Catilinam (Les Catilinàries) Ciceró
Un dels discursos més reconeguts al llargde la història és el que pronuncià Ciceró contra Luci Sergi Catilina. Les Catilinàries són quatre discursos que, encara que Ciceró els publiqués tres anys després d'haver-los pronunciat, amb els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catilina
  • catilin
  • Catilina
  • Apologia A Catilina
  • Conjuración de catilina
  • Conjuración De Catilina
  • La Conjuracion De Catilina
  • Conjuración de Catilina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS